Ban Ki-moon gaat op verrassingsbezoek in Jeruzalem

© EPA

© AP

Ban Ki-moon brengt dinsdag een bezoek aan zowel Palestijns als Israëlisch grondgebied. Met zijn bezoek wil de secretaris-generaal van de Verenigde Naties het aanhoudende geweld in de Westelijke Jordaanoever halt toeroepen.

svg

Ongeveer een maand geleden brak opnieuw onrust uit in Jeruzalem. Op de Tempelberg kwam het sindsdien geregeld tot confrontaties tussen Palestijnen en de Israëlische politie en het geweld verspreidde zich als een lopend vuurtje doorheen de Westelijke Jordaanoever.

Zo zijn de afgelopen maand negen Israëliërs omgekomen door Palestijnse aanvallen (meestal met een mes). In dezelfde maand zijn 41 Palestijnen omgekomen door confrontaties met het Israëlische leger.

Om verdere escalatie te vermijden, reist Ban Ki-moon dinsdag onverwacht af naar de conflictzone. Maandagavond verspreidde hij al een videoboodschap waarin hij opriep tot kalmte van beide partijen:

Aan de Palestijnen: ‘Ik begrijp de Palestijnse frustratie, maar geweld brengt ons geen stap verder. En ik weet ook dat jullie hoop op vrede meerdere keren aan diggelen werd geslagen. Jullie zijn kwaad door de voortgezette uitbreiding van (Israëlische, red.) nederzettingen. Ik vraag jullie niet om passief toe te kijken, maar jullie moeten jullie wapens neerleggen.’

Aan de Israëli’s: ‘Als kinderen bang zijn om naar school te gaan en als iedereen op straat een mogelijk slachtoffer is, is veiligheid terecht jullie prioriteit. Maar muren, checkpoints, harde reacties door veiligheidsdiensten en de vernieling van huizen kunnen niet bijdragen tot de vrede en veiligheid die we moeten bewerkstelligen.’

Opnieuw mesaanvallen, Hamas-kopstuk opgepakt

Dinsdagochtend kwam het opnieuw tot een confrontatie tussen een Palestijn en een Israëlische soldaat. De Palestijn, die de soldaat met een mes aanviel, werd gearresteerd. De soldaat werd met snijwonden naar het ziekenhuis overgebracht.

Rond hetzelfde tijdstip werd de Westelijke Jordaanoever opgeschrikt door een militaire actie van het Israëlische leger waarbij Hamas-kopstuk Hassan Yousef werd opgepakt. De 60-jarige medeoprichter van Hamas wordt verdacht van ‘het aanzetten tot terrorisme’.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten