Israël en Jordanië maken afspraken over Tempelberg

Bron © BELGA

De VS heeft een akkoord tussen Israël en Jordanië over de Tempelberg aangekondigd. De afgesproken maatregelen moeten de opgelopen spanningen in Jeruzalem in de kiem smoren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in de Jordaanse hoofdstad Amman de Palestijnse president Mahmoud Abbas en koning Abdullah ontmoet. Daar kondigde hij de nieuwe maatregelen aan die Jordanië en Israël over de Tempelberg hebben afgesproken.

De Amerikaanse minister gaf mee dat er permanente videobewaking komt op alle sites op de Tempelberg. Israël zal ook de historische rol van Jordanië als hoeder van het religieuze complex daar bevestigen.

Kerry verzekerde ook dat Israël de bestaande regels op de Tempelberg wil behouden. Hij toonde zich tevreden over de samenwerking tussen de Israëlische en Jordaanse autoriteiten. Ze gaan eerstdaags samenzitten om de veiligheid op de Tempelberg verder te bespreken.

De Tempelberg is zowel voor joden als moslims een heilige plaats. Jordanië controleerde de Tempelberg tot 1967 en liet geen joden toe, maar tijdens de Zesdaagse Oorlog veroverde Israël de berg in Oost-Jeruzalem. Sindsdien geldt een status quo die iedereen toegang tot de site verleent. Jordanië is de hoeder van de islamitische heilige plaatsen.

Na geruchten dat Israël de regels over de toegang tot de Tempelberg wilde aanpassen, volgde een golf van geweld. Zo’n vijftig Palestijnen, onder wie verschillende aanvallers, zijn de voorbije weken gedood. Zeker acht Israëliërs kwamen om.

Door
AANGERADEN