‘Flagey zal zeker niet in de kou blijven staan’

© Photo News

De Vlaamse en Franse gemeenschap zoeken een oplossing voor het wegvallen van de subsidies van de Nationale Loterij aan het kunstencentrum Flagey in Elsene. Dat verklaarde de Vlaamse minister van Cultuur, Sven Gatz (Open VLD), maandag in de rand van een persconferentie in Flagey.

svg

Hoe de oplossing er precies uit zal zien, kon de minister nog niet zeggen omdat er nog overleg nodig is met zijn collega van de Franse gemeenschap, Joëlle Milquet (CDH). Gatz zei nog geen probleem te hebben met de beslissing van de federale regering om de steun stop te zetten, maar hij vond het niet fraai dat dit op drie maanden van het einde van het jaar gebeurde.

Dit weekend raakte bekend dat de Flagey haar federale subsidie verliest: 350.000 euro van de Nationale Loterij. Dat geld wordt voor 2015 gehalveerd en valt voor 2016 helemaal weg. Flagey heeft een budget van 5 miljoen euro per jaar, waarvan de helft subsidies zijn, gelijk verdeeld over de gemeenschappen.

Maar Sven Gatz zei maandag dat Flagey zich geen zorgen hoeft te maken. ‘Wij zijn de hoofdverantwoordelijken in het dossier. We moeten samen kijken hoe we een oplossing vinden. Het was fijn dat in het verleden ook de gemeente Elsene en de federale overheid hun duit in het zakje deden om Flagey te financieren’, aldus Gatz.

‘Nu er zeer plots 150.000 à 160.000 euro wegvalt voor dit jaar en 350.000 euro voor volgend jaar, moeten we nagaan hoe we dat gat volledig of minstens zo dicht mogelijk kunnen vullen. Flagey zal zeker niet in de kou blijven staan’, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten