Politievakbond stelt zich burgerlijke partij in terrorismedossier Verviers

© Photo News

Politievakbond NSPV, die ruim een derde van het operationeel kader van de politie vertegenwoordigt, heeft zich donderdagochtend burgerlijke partij gesteld in het terrorismedossier over de inval van de speciale eenheden op 15 januari in Verviers om een jihadistische terreurcel te ontmantelen. NSPV-advocaat Alexandre Wilmotte maakte het nieuws bekend. Doel van deze procedure is om politieagenten mogelijk te maken na te gaan welke dreiging tegen hen bestaat, “want het federaal parket heeft duidelijk aangekondigd dat er een terroristische dreiging bestaat tegen de politiediensten”. Nog volgens de advocaat gaat het om een primeur.

Meer dan 9 maanden na de interventie in Verviers, waar twee doden vielen, wil de politie antwoorden hebben op haar vragen “om zich op efficiënte manier te beschermen tegen elke nieuwe aanval, en tegelijk op gepaste manier uitgerust te zijn”, aldus Fabrice Discry, provinciaal voorzitter van het NSPV.

Eind november toegang tot de dossiers

De vakbond kan ten vroegste eind november toegang krijgen tot het dossier, maar de onderzoeksrechter in Verviers die belast is met het dossier kan die toegang, deels of volledig, weigeren vanwege de gevoelige informatie die het dossier bevat. Als die toegang geweigerd wordt, is een beroep bij de kamer van inbeschuldigingstelling mogelijk, aldus nog Wilmotte. Hij zegt dat hij zich ook burgerlijke partij kan stellen in andere dossiers die te maken hebben met de inval van januari.

LEES OOK

Nu in het nieuws