CLUBNIEUWS. Keert cultheld terug naar OHL en moet Jordan Lukaku streep trekken door Rode Duivels?

© Belga

Zoals elke dag verzamelden we ook de dag na afloop van de veertiende speeldag van de Jupiler Pro League al de kleine nieuwtjes bij onze eersteklassers.

md

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Topspelers geblesseerd in aanloop naar Europese duels

Anderlecht en AA Gent betwisten deze week heel cruciale Europese duels. In de Champions League ontvangen de Buffalo’s Valencia, paars-wit reist in de Europa ­League naar Tottenham waar het ­eigenlijk nog eens moest stunten. AA Gent vreest dat het de geblesseerde Laurent Depoitre zal moeten missen. Bij Anderlecht zijn Dennis Praet en Ivan Obrdovic erg onzeker (lees meer).

Keert cultheld terug naar OHL?

Bjorn Ruytinx zit op een zijspoor bij KV Oostende, waar hij wel nog een (lucratief) contract heeft tot eind dit seizoen. Terwijl zijn Oostendse ploegmakkers in Charleroi speelden, kwam Ruytinx op Den Dreef naar OHL kijken, waar hij met zijn fysieke spel een cultheld was. Op een bepaald moment zong (een gedeelte) van de Leuvens fans E viva El Toro. Keert hij terug?

OHL-coach Jacky Mathijssen zat verveeld met de vraag. “Het enige wat ik daarover wil zeggen, is dat de club mensen heeft die daarover moeten oordelen en de juiste ­beslissingen moeten nemen op de juiste ­momenten”, aldus Mathijssen. Een terugkeer van Ruytinx kwam deze zomer al ter sprake, maar werd toen om extrasportieve redenen tegengehouden door (een deel van) het OHL-bestuur. Zelfs als men sportief overtuigd is van de meerwaarde van de 35-jarige aanvaller en zelfs als er financieel een oplossing wordt gevonden, dan nog wordt een terugkeer dus een zeer moeilijke zaak. Sommige mensen zouden 180 graden moeten draaien.

Bovendien is Ruytinx niet zomaar van plan om zijn contract bij Oostende te laten vallen en lijkt alleen een verhuur mogelijk als KVO zijn loon blijft storten. Is hij bovendien nog even doelgericht als vroeger? Ook derdeklasser Winkel Sport ­hengelt naar zijn diensten.

Jordan Lukaku ook out voor Rode Duivels?

Jordan Lukaku vocht met Dieumerci N’Dongala een verbeten duel uit op de ­linkerflank, de clash der dreadlocks zeg maar. N’Dongala trok aan het langste eind, maar in de 78ste minuut moest Lukaku wel geblesseerd het veld verlaten. Hij zeeg neer na een sprintje en greep naar de hamstring.

Vandaag volgt een echo, maar bij Oostende vrezen ze voor een klein scheurtje en dan is de linksback wellicht een drietal weken out. Daardoor zou hij niet alleen het duel van volgende week tegen OH Leuven missen, maar zal hij ook moeten passen voor de oefeninterlands tegen Spanje en Italië. Het was niet ondenkbaar dat bondscoach Marc Wilmots hem opnieuw ging oproepen na zijn vorige passage tegen ­Andorra en Israël.

Luxe-probleem achterin voor Preud'homme

Stefano Denswil stond bij Club Brugge net als tegen OH Leuven aan de aftrap en de Nederlander deed het voortreffelijk. Opvallend was dat certitude Brandon Mechele – die 100 procent fit was – op de bank bleef zitten. Wetende dat Bjorn Engels aan zijn terugkeer werkt en dat ook Oscar Duarte een optie is in de defensie, heeft Preud'homme binnenkort vier centrale verdedigers ter beschikking. “De prestatie van Stefano was goed”, aldus Preud’homme. “We wisten dat de geblesseerden zouden terugkeren en dat de nieuwkomers op dreef ­zouden geraken. Eigenlijk zullen we in ieder compartiment een ­dubbele bezetting hebben.”

William Dutoit wil contract verlengen: “Tot hiertoe nog te weinig respect”

STVV stuurde zijn ex-trainer Ferrera met lege handen terug naar Luik en dat was voor een groot deel de verdienste van doelman William Dutoit, die vooral in de slotfase enkele keren knap tussenbeide kwam. Omdat het uiteindelijk STVV de volle pot opleverde en Dutoit mogelijk een betere onderhandelingspositie als hij straks weer met het bestuur aan tafel zit voor het openbreken van zijn contract. “Tot hiertoe ben ik in ieder geval niet tevreden”, aldus de Fransman, die nog tot midden 2017 onder contract ligt. “Wat men mij tot hiertoe heeft voorgesteld getuigt niet echt van veel respect voor de prestaties die ik dit seizoen al leverde. Vandaag zitten we opnieuw bij mekaar en wie weet komt deze uitslag tegen Standard me wel goed van pas. We zullen zien.”

Geen dubbele winstpremie, wel extraatje bij reeks KV Mechelen

“De spelers van KV Mechelen spelen voor een dubbele winstpremie”, zo zei Stijn Vreven tegenover Play Sports voor de match, om aan te geven dat de tegenstander wel heel gemotiveerd was. De trainer van Waasland-Beveren had zich blijkbaar geïnformeerd, maar dan wel verkeerd, want van een dubbele winstpremie was helemaal geen sprake. Het bestuur van KV sprak wel met de spelers af dat er een extraatje volgt in geval van een reeks van x-aantal zeges.

Aangeboden door onze partners