Jozef De Kesel wordt de nieuwe aartsbisschop

Jozef De Kesel wordt de volgende aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De bisschop van Brugge volgt André Léonard op. Dat meldt La Libre en bevestigt een bron aan onze redactie.

Wie de opvolger van Léonard zou worden, was tot vandaag onduidelijk. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, had de beste kaarten: populair, ook bij niet-gelovigen, door zijn progressieve ideeën. De naam van Bonny werd echter meestal onmiddellijk gevolgd door een tweede naam. ‘Schrijf Jozef De Kesel zeker niet af’, klonk het. ‘Als Bonny zijn hand effectief overspeeld heeft, blijft de Brugse bisschop een goede terugvalpositie.’

Vandaag raakte bekend dat niet Bonny, maar de Brugse bisschop Jozef De Kesel aartsbisschop Léonard zal opvolgen. Het nieuws wordt morgen om 11.30 uur officieel bekendgemaakt.

De 68-jarige De Kesel was ook in 2010 al in de running om aartsbisschop te worden. Toen Léonard uit de hoge hoed werd getoverd, zag Danneels dat met lede ogen aan. De Kesel was toen zijn ideale opvolger. ‘Danneels en Bonny zijn goede vrienden, maar de band met De Kesel is hechter’, zei een bevoorrecht waarnemer.

Waalse kandidaten

Naast De Kesel en Bonny werden ook de twee bisschoppen met een Sant’Egidio-stempel genoemd – Jean-Pierre Delville van Luik en Leon Lemmens, hulpbisschop in het aartsbisdom. Hun sociaal profiel paste helemaal bij paus Franciscus.

Léonard was vijf jaar geleden duidelijk de keuze van de vorige paus, Benedictus, maar ligt niet echt in de bovenste schuif bij de huidige paus Franciscus wegens te conservatief. De 75-jarige Léonard verhuisde na zijn pensioen naar een abdij in Marche-les-Dames om vervolgens ‘zijn diensten te verlenen’ aan een bedevaartsoord.

Godsdienstleraar

De Oost-Vlaming Jozef De Kesel is de 26ste bisschop van Brugge en verwief bekendheid als opvolger van Roger Vangheluwe in Brugge, waar hij verwacht werd orde op zaken te stellen na het pedofilieschandaal. De bisschop is erg begaan met de vluchtelingenproblematiek en ondernam dit jaar nog een solidariteitsmissie naar Irak.

Jozef De Kesel werd geboren op 17 juni 1947 en groeide op in Adegem, vandaag deelgemeente van Maldegem, als zesde in een gezin van elf kinderen. Zijn oom Leo-Karel De Kesel was gedurende bijna drie decennia hulpbisschop van het bisdom Gent. Vader Albert en grootvader August waren allebei burgemeester van Adegem.

De Kesel studeerde filosofie aan de KU Leuven en haalde het baccalaureaat en de licentie in de theologie aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit in Rome. Op 26 augustus 1972 wijdde zijn oom, Leo-Karel De Kesel, hem tot priester in de Sint-Adrianuskerk van Adegem.

In 1974 werd De Kesel godsdienstleraar aan het Sint-Vincentiuscollege en het Sint-Leoinstituut in Eeklo. Daarna doceerde hij aan de Sociale Hogeschool K.V.M.W. (vandaag een onderdeel van de Arteveldehogeschool) in Gent en het Grootseminarie in Gent. Van 1989 tot 1992 gaf hij ook christologie aan de faculteit Godgeleerdheid van de KU Leuven.

Pedofilieschandaal

In 1992 werd De Kesel benoemd tot bisschoppelijk vicaris, verantwoordelijk voor de opleidingen in Gent. In 2002 benoemde de paus hem tot hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Bij de opvolging van kardinaal Danneels, in 2010, werd De Kesel genoemd als een van de kanshebbers, maar de functie ging naar André Léonard. Die benoemde De Kesel drie jaar later wel tot tot hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel met de bevoegdheid voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.

Op 25 juni 2010 werd De Kesel aangeduid als bisschop van Brugge, als opvolger van Jozef Vangheluwe, die moest opstappen vanwege een pedofilieschandaal. Van De Kesel werd verwacht dat hij orde op zaken zou stellen in het bisdom.

De afgelopen jaren nam de bisschop enkele omstreden beslissingen. Zo kreeg een priester die was veroordeeld voor de aanranding van een minderjarige een nieuwe benoeming en mocht een andere priester, waarvan geweten was dat er een klacht voor seksueel misbruik tegen hem liep, nog meer dan een jaar zijn parochie leiden. Onder meer kerkjurist Kurt Martens vindt daarom dat De Kesel zich zou moeten verantwoorden voor de speciale rechtbank die het Vaticaan oprichtte voor bisschoppen die nalatig zijn geweest in het aanpakken van pedofiele priesters.

Door
AANGERADEN