Myanmar voor het eerst sinds 25 jaar naar de stembus

Bron © BELGA

Aung San Suu Kyi. Foto: EPA

In het Zuidoost-Aziatische land Myanmar zijn zondagmorgen om 6 uur (0.30 uur Belgische tijd) de stemlokalen geopend voor de eerste vrije verkiezingen in 25 jaar. De door het leger gesteunde regeringspartij USDP wordt uitgedaagd door de Nationale Liga voor de Democratie (NLD), de partij van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi.

Hoewel er geen opiniepeilingen bestaan, verwachten waarnemers dat de partij van Aung San Suu Kyi de meeste stemmen zal halen. Haar partij had in 1990 al eens overtuigend de parlementsverkiezingen gewonnen, maar ze werd toen door de militaire junta van de machtsovername gehouden. Suu Kyi stond omwille van haar verzet tegen de junta in totaal bijna vijftien jaar onder huisarrest.

Sinds 2010 is het militair bewind in Myanmar vervangen door een, weliswaar nog steeds door het leger gesteund, civiel bestuur. Datzelfde jaar vonden overigens al eens verkiezingen plaats, maar die werden toen nog door NLD geboycot.

Inzet bij de verkiezingen van zondag zijn 168 zetels in het Myanmarese Hogerhuis, Amyotha Hluttaw, en 330 zetels in het Lagerhuis, of Pythu Hluttaw. Daarnaast benoemt ook het leger nog eens 110 kandidaten in het Lagerhuis, en 56 in het Hogerhuis, goed voor een kwart van de zetels in het parlement. Daarmee beschikt het leger over een vetorecht op vlak van grondwetswijzigingen, aangezien die enkel goedgekeurd kunnen worden met meer dan 75 procent van de stemmen.

De stembureaus in Myanmar zullen nog openblijven tot 16 uur (10.30 uur Belgische tijd).

Door
AANGERADEN