‘Leegstaande panden van Kerk moeten gebruikt worden voor opvang asielzoekers’

Bron © VRT

Foto: BELGAONTHESPOT

De kersverse aartsbisschop Jozef De Kesel is bereid om leegstaande panden van de Kerk ter beschikking te stellen voor de opvang van asielzoekers. Dat heeft hij maandagavond verklaard in Terzake (Canvas). De Kesel reageert daarmee op een oproep die vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) had gelanceerd.

‘Ik denk dat als er werkelijk nog leegstaande panden zijn, dat ze daarvoor gebruikt moeten worden’, zo stelde hij. ‘Het is niet de bedoeling dat ze blijven leegstaan.’

De Kesel benadrukte ook dat hij als bisschop van Brugge al initiatieven op dat vlak heeft opgestart. Zo heeft hij de verschillende parochies en kloosters in zijn bisdom daarover aangeschreven.

‘Ik heb parochies die 2, 3 appartementen gehuurd hebben om verschillende families in onder te brengen’, zo klonk het. ‘Maar de panden moeten natuurlijk wel leegstaan. De kloosters zijn dikwijls al ingenomen door woon- en zorgcentra of door scholen die daar klassen van gemaakt hebben.’

De Kesel liet ook verstaan dat hij over de opvang van vluchtelingen overlegd heeft met het OCMW van Brugge en met de gouverneur van West-Vlaanderen.

De aartsbisschop antwoordt daarmee op de kritiek van De Croo, die op Twitter de vraag had gesteld wanneer de Kerk kloosters en abdijen ging openstellen voor de vluchtelingen. ‘Ik hoor paus Franciscus overal oproepen tot meer medemenselijkheid tegenover de vluchtelingen. Maar uit de hoek van de Kerk is het in ons land tot nu toe redelijk stil gebleven op dat vlak’, zo luidde de kritiek van de vicepremier.

Door
AANGERADEN