Yves Leterme blijft twijfelen over burgemeesterschap

Bron © BELGA

Oud-premier Yves Leterme. Foto: Belga

Ieper -

Oud-premier Yves Leterme ontkent dat hij het burgemeesterschap in Ieper opgeeft. Dat liet hij via burgemeester van Ieper Jan Durnez weten. Leterme reageert zo op een eigen interview in het Franstalige weekblad Le Vif. In dat interview, dat vrijdag verschijnt, geeft Leterme te kennen dat hij zal verzaken aan het burgemeestersambt.

'We kunnen die berichten ontkennen. Hij heeft inderdaad al aangegeven dat hij twijfelt over de ambt. Maar we hebben geregeld contact hierover. Een beslissing zal wel nog niet eerstdaags vallen', aldus Durnez.

Nochtans zou Leterme het roer eind dit jaar nog in handen nemen, maar dat lijkt niet meer waarschijnlijk gezien de krappe timing.

Lijsttrekker

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 was Leterme in Ieper lijsttrekker van het kartel CD&V/N-VA, maar hij liet de functie van burgemeester uiteindelijk aan Jan Durnez. Leterme werkte toen nog bij de Oeso in Parijs en vond zijn functie niet verenigbaar met het burgemeesterschap.

Een jaar later trok hij naar IDEA, het internationaal expertisecentrum voor Democratie, waar hij de functie van secretaris-generaal bekleedt.

De voorbije maanden gaf de Ieperling al vaker te kennen dat hij mogelijk zou afzien van het burgemeesterschap. Een terugkeer naar de nationale politiek achtte hij ook onwaarschijnlijk.

Door
VOOR ABONNEES