Recordvoorraad olie in OESO-landen

Bron © BELGA

Foto: AFP

De olievoorraad in de OESO-landen, een club van ontwikkelde landen, staat op recordhoogte en dat zou extra druk kunnen zetten op de oliemarkt die al met een overaanbod zit. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA) vrijdag.

De IEA heeft zijn voorspellingen voor de wereldwijde vraag naar olie voor dit en volgend jaar lichtjes verhoogd, respectievelijk tot 94,6 en 95,8 miljoen vaten per dag, zo staat in het maandelijkse olierapport van de organisatie. Tegenover vorig jaar zou de consumptie dit jaar met ongeveer 1,8 miljoen vaten per dag toenemen. Vooral India neemt meer af.

Maar het verbruik blijft wel onder het aanbod. De voorraden zijn bij de OESO-landen aangedikt tot een recordniveau van 3 miljard vaten eind september. Dat biedt de OESO een ‘ongeziene bescherming tegen geopolitieke schokken of onverwachte onderbrekingen in de bevoorrading’, onderstreept de organisatie.

Als de winter in het noordelijke halfrond mild is, zal er wel hogere druk komen op de oliemarkt. Die zit al met een overaanbod doordat de olieproducerende landen van het OPEC-kartel, Saoedi-Arabië op kop, hun marktaandeel trachten vast te houden tegenover het Amerikaanse schaliegas. Het ziet er ook niet naar uit dat het kartel bij zijn volgende vergadering, op 4 december in Wenen, iets aan die strategie zal veranderen. Een vat olie kost tegenwoordig minder dan 45 dollar, of ruim 60 procent minder dan midden 2014.

Door
AANGERADEN