“Daders liegen als ze zeggen dat ze doden in naam van Allah, ze doden in naam van haat”

Bron © BELGA

Charles Michel Foto: BELGA

Eerste minister Charles Michel (MR) heeft zondag in de Kamer een oproep tot verdraagzaamheid gelanceerd na de aanslagen in Parijs. “De daders liegen als ze zeggen dat ze doden in de naam van Allah, ze doden in de naam van haat. De islam is een vreedzame godsdienst vol mededogen”, zei hij. De premier nam het woord tijdens een plechtigheid naar aanleiding van Koningsdag.

Volgens Michel misbruiken de terroristen de islam in hun strijd voor een totalitaire staat. De islam heeft niets te maken met terrorisme, benadrukte de premier.

“We leven niet in een homogene maatschappij. Er zijn verschillende ideeën, culturen... Dat is een troef, op voorwaarde dat iedereen dezelfde fundamentele waarden deelt”, zei Michel. Hij lanceerde vanop het spreekgestoelte een oproep tot vereniging. “Laat ons samen een vuist maken tegen haat en intolerantie. We weigeren te moeten kiezen tussen veiligheid en vrijheid.”

Wegens de aanslagen kreeg de plechtigheid, waarbij onder meer koning Albert en koningin Paola aanwezig waren, een meer ingetogen karakter dan gepland. Ook de Franse ambassadrice in ons land, Claude-France Arnould, was aanwezig. Ze dankte België voor zijn steun en sympathie.

De plechtigheid werd afgesloten met een uitvoering van het Belgische én het Franse volkslied.

TOP 10 MEEST GELEZEN