Staatsbon op 10 jaar levert amper 0,75 procent rente op

Bron © BELGA

Foto: rr

Particulieren kunnen vanaf woensdag opnieuw intekenen op een staatsbon. Een stormloop valt echter niet te verwachten, want de belegging levert een brutorente op van amper 0,75 procent. Zelfs sommige spaarboekjes doen nog steeds beter.

Met bruto 0,75 procent zit de opbrengst van de staatsbon lager dan de vorige uitgifte (0,9 procent), maar iets hoger dan de rente van 0,6 procent op tien jaar die bij de uitgifte in maart werd toegekend. Let wel: op de opbrengsten moet nog roerende voorheffing worden betaald, dus de netto-opbrengst is nog lager.

De inschrijvingsperiode loopt van 25 november 2015 tot en met 3 december 2015, met betaling op vrijdag 4 december 2015.

De lagere rente is een weerspiegeling van de lagere rente die de overheid op de financiële markten moet betalen. Grote institutionele beleggers nemen namelijk genoegen met een lage rente, omdat het risico dat België de leningen niet kan terugbetalen erg laag wordt ingeschat. Daardoor kan ons land voldoende geld ophalen om in de financiering te voorzien.

De staatsbonnen, die zich vooral richten op particulieren, worden traditioneel vier keer per jaar uitgegeven. Vanwege de lage rentevoeten de voorbije jaren overschrijdt het opgehaalde bedrag per uitgifte zelden de 20 miljoen euro. Bij de vorige uitgifte werd 7 miljoen opgehaald. Dat is lichtjaren verwijderd van de 5,7 miljard in volle regeringscrisis in december 2011, toen de zogenaamde Letermebon een rente van 4 procent bood en bovendien aan lagere roerende voorheffing werd onderworpen.

Door
AANGERADEN