Socfin weigert arbeidsomstandigheden te verbeteren

Bron © BELGA

Socfin is eigenaar van een aantal Kameroenese palmplantages. Foto: AFP

De Belgische plantagegroep Socfin houdt zich in Kameroen niet aan de Oeso-richtlijnen op het vlak van arbeidsomstandigheden en leefmilieu. Bovendien weigert de groep elke samenwerking om de situatie te verbeteren. Het Belgisch Nationaal Contactpunt voor de Oeso-richtlijnen (NCP) eist een grondig onderzoek.

Dat meldt het NCP. De instantie beveelt de nationale en internationale instanties aan een doorgedreven due diligence (boekenonderzoek, nvdr.) naar het bedrijf te voeren.

De aankondiging van het NCP komt er na een klacht die vier Kameroense, Franse en Duitse ngo’s al in december 2010 indienden bij de Franse, Belgische en Luxemburgse NCP’s. Deze ngo’s brachten volgens het NCP aan het licht dat de firma Socapalm sommige beginselen inzake arbeidsomstandigheden en leefmilieu met de voeten trad in het kader van haar activiteiten in Kameroense palmplantages, waarin Socfin hoofdaandeelhouder is.

Het Franse NCP trad op als bemiddelaar en er werd een actieplan overeengekomen. ‘Begin 2015 bleek echter dat de uitvoering van dit actieplan geblokkeerd was, voornamelijk door de kwaadwillige houding van Socfin, die hoofdaandeelhouder is in Socapalm, ondanks diverse inspanningen en initiatieven van de NCP’s en de Bollore-groep’, aldus het NCP.

De Belgische en Luxemburgse NCP’s hebben naar eigen zeggen geprobeerd contact op te nemen met Socfin om uit de impasse te geraken, maar zijn gebotst ’op een categorische weigering van het bedrijf om aan de door de twee NCP’s voorgestelde vergaderingen deel te nemen’.

’We betreuren ten zeerste deze weigering tot samenwerking van Socfin, die negatieve gevolgen heeft voor de bevolking van Kameroen en van de andere landen waar de groep actief is. We bevelen de nationale en internationale instanties dan ook aan een grondig onderzoek in te stellen naar deze onderneming’, aldus Colette Vanstraelen van het Belgische NCP.

Door
AANGERADEN