Schauvliege: ‘Nog geen klimaatakkoord, onderhandeling in constructieve sfeer’

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Trekt ons land volgende week met of zonder intra-Belgisch klimaatakkoord naar de klimaatconferentie in Parijs? Die vraag legde Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) woensdag voor aan Vlaams minister Joke Schauvliege. ‘Er is nog geen klimaatakkoord. We zijn volop aan het onderhandelen in een constructieve sfeer en we hopen nog voor Parijs een akkoord te sluiten’, aldus de minister, enkele dagen verwijderd van de klimaatconferentie.

Verder liet Schauvliege niet in haar kaarten kijken. Daar is ook een simpele uitleg voor. Sinds het eerdere ontwerp-akkoord eind oktober naar de prullenmand werd verwezen, zoeken de federale regering en de gewesten naar een nieuw intra-Belgisch akkoord. De ambitie blijft om tegen de start van de Klimaatconferentie in Parijs een akkoord rond te krijgen. Achter de schermen wordt druk getimmerd aan een oplossing. Maar daarover ‘uit de biecht klappen’ zou niet verstandig zijn, aldus Schauvliege.

Vraagsteller Sanctorum reageerde ontgoocheld. ‘Ik ben ondertussen zes jaar lang parlementslid en stel hier al zes jaar vragen over. Ik merk dat het antwoord altijd maar korter wordt. U krijgt dit toch niet meer uitgelegd?’

Ook SP.A-parlementslid Bruno Tobback reageerde bijzonder ‘teleurgesteld’. ‘We riskeren ons in Parijs voor een tweede keer belachelijk te maken tegenover heel de wereld’. ‘Hier is sprake van een ongelooflijk gebrek aan visie, maar ik vrees dat dat symbolisch is voor heel uw klimaatbeleid’, aldus Tobback.

Door
AANGERADEN