Wanneer moet je je zorgen maken over RSV bij je baby?

© Shutterstock

RSV, het respiratoir syncytiaal virus dat vooral baby’s tussen 0 en 2 jaar treft, is weer in het land. Dat veroorzaakt paniek bij ouders en kind, want wat te doen als je oogappel in ademnood verkeert? Viroloog Marc Van Ranst,verbonden aan de KU Leuven, schept duidelijkheid over de vervelende infectie.

vwh

“Het respiratoir syncytiaal virus houdt in dat er een infectie van de kleine luchtwegen optreedt. Het virus veroorzaakt vooral problemen bij pasgeborenen en peuters tot twee jaar omdat de diameter van hun kleine luchtwegen bij hen heel klein is. In het geval dat ze RSV krijgen, kan er minder lucht door de luchtwegen en raken ze in ademnood. Je kan het gevoel simuleren door te ademen met je mond en één neusgat gesloten”, klinkt het.

Van Ranst voegt eraan toe dat iedereen RSV kan krijgen maar dat een volwassene het virus zal ervaren als een verkoudheid. “Het komt zelden voor maar als je er als volwassene een bacteriële infectie bovenop krijgt, kan het tot een longontsteking leiden. Voor kleine kinderen en vooral prematuurtjes kan het levensbedreigend zijn. Bejaarden zijn ook vatbaarder omdat hun immuunsysteem verzwakt en hun weerstand vergelijkbaar is met die van jonge kinderen”, klinkt het.

Symptomen

Van Ranst zegt dat de ademnood tot paniek bij de baby en zijn ouders leidt. “De kinderen ademen snel, happen naar adem, hebben een ronkende of piepende ademhaling, doen koorts en zijn zichtbaar erg van streek. Eten lukt vaak niet meer en in spelen heeft een kind met het virus ook geen zin, terwijl een kind met een gewone verkoudheid wel actief is”, zegt hij.

“Als er sprake is van paniek, trekken veel ouders meteen met hun kind naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. Daar krijgen de baby’s extra zuurstof en worden ze eventueel een paar dagen opgenomen tot het weer beter gaat. Bij vermoeden van RSV is het sowieso aangewezen om een bezoek aan de huisarts of pediater niet uit te stellen. De arts kan dan beslissen of het kind al dan niet moet opgenomen worden”, klinkt het.

Geneesmiddel

Het virus is goed te behandelen, al is het nog even wachten op een speciaal medicijn of vaccin. “Tien jaar geleden probeerde men een vaccin te ontwikkelen tegen RSV, maar dat sloeg niet aan. Op dit moment zijn er nog geen goede antivirale middelen beschikbaar. Die komen wellicht over een paar jaar op de markt. Dokters kunnen vandaag voorkomen dat prematuurtjes het virus krijgen. De baby’s krijgen in de risicovolle maanden oktober, november, december, januari en februari dure inspuitingen met antistoffen zodat ze tegen het virus kunnen vechten.”

Piek op komst

Het respiratoir syncytiaal virus heeft ertoe geleid dat al veel jonge kinderen naar het ziekenhuis moesten en van een echte piek is nog geen sprake. “Het virus komt al vijftig à zestig jaar elk jaar voor en het aantal besmettingen gaat steeds rond eind november, aan het begin van de feestperiode, naar omhoog”, zegt Van Ranst. “De echte piek is voor december en zo’n tien dagen na Nieuwjaar is het ergste voorbij. Daarna krijg je een nieuwe piek bij bejaarde mensen die besmet raakten door kindjes”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners