‘Planbureau en Nationale Bank verwachten tot 64.500 extra jobs’

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Studies van het Federaal Planbureau en de Nationale Bank tonen aan dat er dankzij de taxshift 45.000 tot 64.500 extra netto jobs kunnen bijkomen tegen 2021. Dat maken vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) maandag bekend. ‘De motor van jobs-jobs-jobs is aangeslagen’, aldus Peeters.

Het Planbureau (FPB) en de Nationale Bank (NBB) gingen de macro-economische impact na van de taxshift die door de federale regering Michel I is uitgewerkt. Er werd gewerkt met een ‘simulatiehorizon’ van zeven jaar (2015-2021).

Volgens de NBB kunnen er tegen het einde van die termijn 64.500 jobs bijkomen, het FPB houdt het bij 45.000 extra netto banen. ‘Jobs beloven is gemakkelijk. Door ze ook effectief te laten becijferen, beschikken we nu ook over objectieve cijfers die aantonen dat de taxshift zorgt voor vele tienduizenden extra jobs en extra koopkracht’, zegt Van Overtveldt.

Uit de studie blijkt dat de economische groei in 2021 0,57 tot 1,5 procent hoger kan liggen dan wanneer er geen taxshift zou zijn. Arbeid wordt goedkoper (daling van de loonkost per uur met 1,9 tot 2,5 procent), het reëel beschikbare inkomen gaat de hoogte in en de investeringsactiviteit van bedrijven en overheid wordt gestimuleerd, citeren Peeters en Van Overtveldt.

Door
AANGERADEN