N-VA en Eric Van Rompuy (CD&V) weer op ramkoers

© Eric Van Rompuy.

N-VA is niet te spreken over de houding van CD&V’er Eric Van Rompuy als voorzitter van de Kamercommissie Financiën en zal daar woensdag ook een punt van maken op de Conferentie van voorzitters. Aanleiding is een botsing tussen Van Rompuy en fractieleiders Hendrik Vuye (N-VA) en Patrick Dewael (Open Vld). Vooruitlopen op eventuele consequenties wil Vuye niet doen.

Het kwam dinsdag tot een fikse ruzie bij de start van de begrotingsbespreking. De oppositie vroeg om een korte schorsing om twee studies te kunnen doornemen die de regering maandag in de pers al had uiteengezet maar pas dinsdagochtend aan de parlementsleden had overgemaakt.

De meerderheid weigerde evenwel mordicus en stemde elk uitstel weg. Dat Van Rompuy daarop toch tot een korte schorsing besloot, schoot bij Vuye en Dewael in het verkeerde keelgat. “Ik beschouw dit niet als een bagatel. Dat u als voorzitter ingaat tegen een stemming van de commissie, is du jamais vu”, fulmineerde Dewael.

Voor N-VA is de maat vol. “Dit is geen alleenstaand feit, dit is een opeenstapeling en kan niet blijven duren”, hekelt Vuye. Hij zal de kwestie woensdag ter sprake brengen tijdens de Conferentie van voorzitters in de Kamer. Al wil de N-VA’er zich voorlopig niet uitspreken over eventuele gevolgen. “Wat er zal uitkomen, valt af te wachten.”

Van Rompuy: "Ik zal niet alleen slaafs volgen"

Van Rompuy is echter niet onder de indruk. "Ik zal mijn rol als voorzitter blijven spelen. Dat houdt ook in dat ik moet zorgen dat de oppositie wat ruimte krijgt. Ik zal dus niet alleen maar slaafs volgen wat de meerderheid wil", zo reageert hij. In zijn ogen deed hij dinsdagochtend niet meer dan proberen het debat uit een patstelling te halen, nadat niemand met de algemene bespreking wilde starten.

De CD&V'er noemt het ook ongezien dat "de fractieleider van de grootste partij in de meerderheid" die algemene bespreking dan maar zonder meer wilde overslaan, "en dan nog vanwege een simpele vraag om een korte schorsing". "Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het gaat om een debat over miljarden, over het sociaaleconomisch en budgettair beleid van de komende jaren."

Niet eerste botsing

Van Rompuy kwam deze legislatuur al meermaals in botsing met N-VA en de andere coalitiepartners. Zo haalde hij op zijn blog meermaals uit naar de Vlaams-nationalisten en hun voorzitter Bart De Wever, verweet hij premier Charles Michel zwak leiderschap en waarschuwde hij recent nog voor een gat in de taxshift van 3 miljard euro. Dat laatste deed Vuye onlangs nog publiekelijk besluiten dat je blijkbaar geen intelligentietest moet afleggen om voorzitter van een commissie te worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten