BNP Paribas Fortis wil 1.000 jobs schrappen

Bron © BELGA

Foto: Photo News

BNP Paribas Fortis gaat fors ingrijpen in het kantorennet en in de centrale diensten. Daardoor verdwijnen tegen eind 2018 2.430 banen. Tegelijkertijd vinden nieuwe aanwervingen plaats, waardoor de balans netto minder zwaar uitvalt: 1.050 jobs of 7 procent van het totaal aantal voltijdse werknemers. De bank stelt dat dit zonder gedwongen ontslagen kan gebeuren.

Dat staat in het nieuwe toekomstplan Visie 2020, waar de krant De Tijd inzage in kreeg. Visie 2020 werd onlangs voorgelegd aan de ondernemingsraad. Met het plan wil de bank zich wapenen tegen de snelle digitalisering, de slappe economie, de groeiende regelgeving en concurrentie, en de gewijzigde verwachtingen van de klanten.

In het kantorennet gaat onder meer het aantal kantorengroepen naar beneden. Het netwerk zal ook veel meer worden georganiseerd volgens expertise. Maar het aantal agentschappen, waarin voorafgaand aan Visie 2020 al fors gesnoeid werd, blijft deze keer op peil.

In de centrale diensten worden vijf afdelingen zoals human resources tegen het licht gehouden. Als ze te duur blijken, worden ze mogelijk uitbesteed.

Ook moeten de kosten verder naar beneden. Personeelsdirecteur Bert Van Rompaey heeft het in de krant echter over ‘een investerings- en geen besparingsplan’. Hij zegt ook dat de bank het op ‘een sociaal correcte manier’ zal doorvoeren, zonder gedwongen ontslagen.

Maar de vakbonden zijn er niet gerust in. Ze gaan zich met hand en tand verzetten tegen het gedwongen vertrek van personeel.

Door
AANGERADEN