Steekspel over Uplace tussen SP.A en N-VA

Bron © BELGA

Foto: rr

De Vlaamse regering kan het Uplace-project nog afblazen, heeft SP.A-voorzitter John Crombez in De Zevende Dag gezegd. Maar bij VTM kwam er een ander geluid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA): "SP.A is totaal inconsequent."

"Alle adviezen over Uplace zijn negatief, zowel op milieuvlak als op het vlak van mobiliteit en voor de zelfstandigen", zei John Crombez in De Zevende Dag. Hij vindt dat het argument van de rechtszekerheid niet opgaat. Dezelfde meerderheidspartijen hebben eerder deze week zelf de rechtszekerheid voor producenten van alternatieve energie onderuitgehaald door de levensduurverlenging van Doel 1 en 2, voerde Crombez aan.

De Vlaamse regering nam woensdagavond een belangrijke horde in het dossier van het omstreden “belevingscentrum” in Machelen. Ze zette het licht op groen voor het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel (VSGB). Dat GRUP omvat de ruimtelijke plannen voor Uplace.

Vlaams minister-president en N-VA-boegbeeld Geert Bourgeois verdedigde die beslissing in Het Nieuws op VTM door erop te wijzen dat "een overheid betrouwbaar moet zijn". "De convenant met Uplace is trouwens in een vorige Vlaamse regering gesloten." Daarmee bedoelt hij: toen met SP.A erbij.

"Bovendien is de SP.A totaal inconsequent", gaat Bourgeois in de tegenaanval. "Net over de Brusselse Ring, aan de andere kant komen Docks en Neo, goed voor in de 120.000 vierkante meter winkelruimte, er in samenwerking met Brussels minister Pascal Smet (SP.A)."

"En de Vilvoordse SP.A-burgemeester Hans Bonte is tegen Uplace, maar zegt wel “geef mij 30.000 vierkante meter baanwinkels”. Alsof die niet nefast zijn voor de handelaars in het centrum van de stad."

Bourgeois voegt ook nog toe dat er een decreet komt om de handelscentra van steden te verbeteren en dat minister Philippe Muyters (ook N-VA) werkt aan maatregelen om kmo"s en kleine zelfstandigen te helpen bij e-commerce.

Door
AANGERADEN