Nyrstar legt eerste zinkmijnen stil

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Zinkspecialist Nyrstar is begonnen met het afbouwen van de productie in de mijnen. Een eerste verlieslatende vestiging, de Middle Tennessee Mine in de VS, is stilgelegd, wat gevolgen heeft voor zo’n 450 werknemers.

In een persbericht klinkt het dat de mijn ‘op zorg en onderhoud’ is geplaatste ‘om de cash consumptie in het mijnbouwsegment tot een minimum te herleiden’.

Het is de eerste mijn die Nyrstar stillegt sinds de aankondiging van een evaluatie van de verlieslatende mijnbouwactiviteiten.

Zinksmelter Nyrstar meldde begin november dat in de mijnbouw ‘bijkomende opschorting van activiteiten, verkoop van activa en een volledige exit uit mijnbouw’ tot de mogelijkheden behoren. Die mijnen doen het immers niet goed, én de grondstoffenprijzen blijven aanhoudend laag.

In de Middle Tennessee Mines werken zo’n 450 mensen. Slechts een klein team blijft ter plaatse ’om te zorgen voor een vlotte overgang naar zorg en onderhoud gedurende de volgende maanden’. Nyrstar bedankt het personeel ‘voor hun harde werk’. ‘We zullen in nauw contact blijven met al onze werknemers en geschikte ondersteuning voorzien voor de mensen die bij deze veranderingen betrokken zijn.’

Door de stillegging van de drie mijnen en een verwerkings-site van de Middle Tennesse Mines brengt Nyrstar jaarlijks ongeveer 50.000 ton minder zink in concentraat op de markt. Ter vergelijking: het gaat om net iets minder dan de volledige Nyrstar-productie aan zinkconcentraat in het afgelopen derde kwartaal (53.000 ton).

De productie van zinkmetaal in de nabij gelegen smelter Nyrstar Clarksville wordt daardoor met ongeveer 7 procent gereduceerd, het equivalent van jaarlijks ongeveer 9.000 ton per jaar. Ter compensatie wordt meer zink in concentraat aangeleverd uit de VS en Europa.

‘Juiste beslissing’

‘De beslissing om onze activiteit in de Middle Tennessee Mines op zorg en onderhoud te plaatsen, werd niet licht genomen. Maar gezien de aanhoudende depressie in de metaalprijsomgeving is dit de juiste beslissing voor het bedrijf’, aldus CEO Bill Scotting.

Scotting blijft werken aan ‘daadkrachtige maatregelen’ om de uitgaven in Nyrstar-mijnen te beperken. ’Naar verwachting zullen we gedurende het jaar 2016 het desinvesteringsproces van het merendeel of van al onze mijnen kunnen voltooien.’

Voor de aankondiging van de strategische evaluatie, schortte Nyrstar dit jaar al de activiteiten in de Mexicaanse Campo Morado en de Canadese mijn Myra Falls op. Daarbij haalde het bedrijf respectievelijk veiligheids- en operationele redenen aan.

Door
AANGERADEN