Burkinese staatsgreepgeneraal beschuldigd van moord

Bron © BELGA

Generaal Diendéré. Foto: REUTERS

‘Generaal Diendéré is op 12 november in beschuldiging gesteld voor de volgende aanklachten: aanslag, moord en verbergen van een lichaam’, aldus een medewerker van het militaire parket in Burkina Faso. Gilbert Diendéré, die achter de mislukte staatsgreep van 17 september zat en sinds 1 oktober opgesloten is, wordt beschuldigd van moord in het dossier van de dood van oud-president Thomas Sankara, in 1987. Dat heeft het Franse persbureau AFP vernomen van een bron bij het militaire parket.

Eind maart van dit jaar opende het onderzoek naar de dood van Sankara, vijf maanden nadat straatprotest de vorige president, Blaise Compaoré, van de macht verdreef. De dood van Sankara, in de jaren 90 een icoon geworden op het Afrikaanse continent, bleef onder het regime van Compaoré 27 jaar lang onbesproken. Volgens de officiële versie in Burkina Faso was Sankara een ‘natuurlijke dood’ gestorven.

Diendéré was al die tijd als hoofd van de Presidentiële Wacht (RSP) de rechterhand van Compaoré. In september probeerde hij met een staatsgreep een einde te maken aan het overgangsregime dat eind vorig jaar werd geïnstalleerd.

Verschillende vroegere leden van de RSP waren eerder al in beschuldiging gesteld.

Sankara, bijgenaamd de ‘Afrikaanse Ché’, werd vier jaar nadat hij aan de macht was gekomen gedood tijdens een staatsgreep die zijn voormalige wapenbroeder Compaoré aan de macht bracht. Er werd al langer vermoed dat hij het bevel had gegeven tot de moord. Aan het officiële verhaal werd sinds de eerder dit jaar uitgevoerde autopsie nog maar weinig geloof gehecht. Volgens die autopsie werd het lichaam van Sankara doorzeefd door kogels.

‘Het rapport met de DNA-testen dat bevestigt dat het inderdaad om het lichaam van Sankara gaat, is klaar, maar moet nog aan het parket bezorgd worden’, aldus het parket.

Door
AANGERADEN