Groen: ‘BNP Paribas heeft duidelijk niets geleerd uit de bankencrisis’

Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Foto: Bart Dewaele

Ecolo-Groen reageert ontstemd op het nieuws dat grootbank BNP Paribas Fortis duizend arbeidsplaatsen schrapt, en intussen 2 miljard aan dividenden uitkeert naar de Franse moeder BNP Paribas.

‘BNP Paribas heeft duidelijk niets geleerd uit de bankencrisis’, zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. ‘Dit is opnieuw een bewijs dat dit dossier door de voorgaande regeringen totaal is mismeesterd.’ Ecolo-Groen vraagt nu om een hoorzitting met de twee regeringsvertegenwoordigers in de bank, Michel Tilmant (MR) en Emiel Van Broekhoven (Open VLD).

De Belgische overheid werd sinds de bankencrisis aandeelhouder in BNP door de verkoop van Fortis. In ruil kreeg de Belgische regering 2 regeringsvertegenwoordigers in de bank. De Belgische overheid is met meer dan 10 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder van BNP Paribas.

Compliance, risk en audit

‘Een belangrijke aandeelhouder moet erop toezien dat de bank alle ethische regels volgt over compliance, risk en audit. De vraag is welke stappen onze vertegenwoordigers en regering in die richting hebben gezet binnen BNP de afgelopen jaren. Het antwoord blijkt duidelijk uit dit nieuws: geen.’ Almaci legt verder uit: ‘De laatste bankenwijzer van Fairfin toont aan dat onze staatsbank Belfius en onze grootbank BNP Paribas bijzonder slecht scoren op vlak van mensenrechten, klimaat en andere ethische criteria. Onze overheid heeft hier een belangrijke rol in te spelen, maar ze moet ze ook willen spelen. En dat laatste is een zeer groot probleem,’ stelt Almaci.

Ecolo-Groen wil nu dat de twee regeringsvertegenwoordigers op het matje geroepen worden.

‘Oude fouten’

‘BNP Paribas vervalt in oude fouten. Nog steeds is er sprake van onethische beleggingen in wapens en fossiele brandstoffen, nog steeds werkt men op dezelfde manier als voor de bankencrisis. Dat deze bank met belastinggeld gered is en de staatsschuld van België daardoor is geëxplodeerd, is iedereen blijkbaar al vergeten. Dit alles had kunnen voorkomen worden als ons land andere richtlijnen had uitgezet op vlak van tewerkstelling of steun aan de Belgische economie’, aldus Almaci.

Door ,,,,
AANGERADEN