Vakbonden BNP Paribas kwaad: ‘kerstcadeau’ van 2 miljard terwijl 1.000 jobs sneuvelen

© photo news

De vakbonden zijn allerminst gelukkig met het nieuws dat BNP Paribas Fortis een dividend van 2 miljard euro wil uitbetalen aan de Franse moederbank, en dat terwijl vorige week net een nieuwe besparingsronde bekendraakte. De bonden schortten alle vormen van overleg op, tot een speciale ondernemingsraad nu donderdag.

Toen de bonden dinsdagochtend via de krant het nieuws over de uitbetaling van het uitzonderlijke dividend vernamen, werden onmiddellijk alle geplande gesprekken en overlegmomenten ‘on hold’ gezet. Zo was er bijvoorbeeld een technische commissie gepland omtrent het toekomstplan Visie 2020, waarbij in de periode 2016-2018 bruto 2.430 banen verdwijnen.

“We hebben in gemeenschappelijk front beslist om alles op te schorten tot donderdag, wanneer een speciale ondernemingsraad op de agenda staat omwille van het dividend”, aldus LBC-secretaris Luc Broos. Een vakbondsdelegatie zit vandaag/dinsdag al eens samen met de directie.

Vooral donderdag willen de bonden meer te weten komen. Daarom hebben ze ook de aanwezigheid geëist van CEO Max Jadot, aldus BBTK-afgevaardigde René Van Marcke. Hij wil er te weten komen waarom het dividend er komt en wat de gevolgen zijn, alsook wat de relatie is met Visie 2020 en de sociale gevolgen voor het personeel.

Vorige week gingen de bonden er nog van uit om op de maandelijkse ondernemingsraad, op 17 december, meer informatie te krijgen over Visie 2020, waarbij 1.050 jobs verdwijnen . Dezelfde punten staan nu donderdag op de agenda, aldus de BBTK’er.

Hoorzitting

Ook Ecolo-Groen reageert ontstemd op het nieuws . “BNP Paribas heeft duidelijk niets geleerd uit de bankencrisis ”, zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. “Dit is opnieuw een bewijs dat dit dossier door de voorgaande regeringen totaal is mismeesterd.” Ecolo-Groen vraagt nu om een hoorzitting met de twee regeringsvertegenwoordigers in de bank.

In een reactie bevestigt de bank het voornemen om het dividend te betalen. “Tijdens de buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering van 23 december 2015 wordt de uitkering voorgesteld van een tussentijds dividend van 4,15 euro per aandeel. De voorgestelde uitkering, welke werd toegelaten door de toezichthouder, is het gevolg van een gezond kapitaalbeheer en vrijwaart de capaciteit van BNP Paribas Fortis om te investeren in de ontwikkeling van zijn business en een sterke partner te blijven van de Belgische economie.” BNP Paribas Fortis is grosso modo volledig in handen van BNP Paribas.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten