“Een man kussen is raar, maar je bekt gewoon, zo eenvoudig is het”

© Wim Kempenaers

Praten over zichzelf is niet zijn fort. Tom Van Dyck toont liever wat hij zoal kan. Met een pruik of hier en daar een ring. “Ik zet Tom Van Dyck niet graag in de vitrine. Ik ben liever in alle rust bezig in mijn atelier, ergens achteraan. Ik ben een acteur. Vraag me niet mezelf te spelen, dan klap ik dicht.” Tom Van Dyck dus, de man die zijn volk met een raar lachje opzadelde (Alain Van Dam in ‘Het Eiland’), een slagerszoon met een willetje sympathiek liet zijn (‘Van Vlees en Bloed’) en nu ook die dekselse Dirk Porrez, neringdoener van het beveiligingsvehikel ‘Safety First’, uit de kast laat komen in de film van de hilarische serie. Vanaf nu woensdag in de zalen.

Frank Poosen

Van Dyck heeft al veel gespeeld in zijn 43-jarige leven. Maar een man die op mannen valt, dat was de eerste keer. En dan nog wel in een comedy, het genre dat best niet te veel van subtiliteit wordt verdacht. En toch krijgt hij het als Andy voor mekaar dat Dirk Porrez voor het eerst in 38 jaar zegt waar het op staat: “Ik ben homo.”

“De basis van acteren is je ego achterwege laten en schaamteloos durven te zijn”, aldus de acteur. “Al moet er ook wel veel vertrouwen zijn bij de collega’s. Bij Bruno (Vanden Broecke, die Dirk Porrez speelt, nvdr.) is dat er sowieso, bij hem voel ik me altijd op mijn gemak.”

“Een man kussen is natuurlijk raar, maar je bekt gewoon, zo eenvoudig is het. Het moeilijkste moment is altijd net erna. Krijgen we nu gevoelens of niet? (lacht luid). Je moet ménen wat je speelt als acteur. Die naturel, die geloofwaardigheid, is voor mij het allerbelangrijkste.”

LEES OOK