Bijna 3.000 jobs weg bij BG

Bron © BELGA

De overname door Shell gaat bij BG met veel jobverlies gepaard Foto: REUTERS

De beoogde overname van de Britse gasproducent BG door het Nederlands-Britse Shell gaat naar verwachting wereldwijd 2.800 banen kosten. Dat komt neer op 3 procent van het totale aantal werknemers van het gecombineerde bedrijf, meldde Shell maandag.

Shell maakte eerder dit jaar al bekend dat het wereldwijd 7.500 arbeidsplaatsen schrapt. Het banenverlies als gevolg van de overname van BG, waarvan de potentiële kostenvoordelen op 3,5 miljard dollar worden geschat, komt daar bovenop. Het totale jobverlies bij het nieuwe concern loopt zo op tot meer dan 10.000

Maandag werd bekend dat na de EU, Brazilië en Australië ook China akkoord gaat met de overname van BG. Met de zegen van alle relevante toezichthouders op zak, wordt de transactie binnenkort voorgelegd aan de aandeelhouders van beide bedrijven. Shell wil de overname begin volgend jaar afronden.

Bij de aankondiging, in april, had de overname een waarde van ongeveer 64 miljard euro. Omdat de overnameprijs deels in aandelen wordt voldaan, is het precieze bedrag afhankelijk van de aandelenkoers van Shell.

Shell wordt met de aankoop ‘s werelds grootste producent van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG). “Het is een strategische overname die Shell winstgevender zal maken en beter bestand tegen een mogelijk langere periode van lage olie- en gasprijzen”, zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden maandag.

Door
AANGERADEN
Meest recent