IMF geeft België pluim voor loonmatiging en taxshift

© AP

België heeft op een jaar tijd “indrukwekkende vooruitgang” gemaakt, maar er staan nog belangrijke werven in de steigers, met name die van de werkloosheid en de overheidsschuld. Dat concludeert het Internationaal Muntfonds (IMF) na een bezoek van twee weken aan ons land.

wver

Het IMF is positief over de loonmatiging en de indexsprong, maar ook over de taxshift die de lasten op arbeid vermindert en over de inspanningen om de effecten van de vergrijzing via een hervorming van de pensioenen aan te pakken.

Toch blijft er nog veel werk aan de winkel. Zo moet de staatsschuld verder omlaag door de begrotingen meer in evenwicht te brengen, diepgaande hervormingen door te voeren en de staatsuitgaven op hun efficiëntie af te toetsen.

Voorts moet de groei bevorderd worden door de werkloosheid aan te pakken die voor bepaalde categorieën van de beroepsbevolking en in bepaalde regio’s nog veel te hoog is. Daarbij moeten onderwijs en opleidingen enerzijds en arbeidsmarkt anderzijds meer op mekaar worden afgestemd, vindt het IMF.

LEES OOK

Nu in het nieuws