Wall Street op winst na rentebesluit

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Op de aandelenbeurzen in New York is woensdag met enthousiasme gereageerd op het rentebesluit van de Federal Reserve. De koepel van Amerikaanse centrale banken besloot de rente in de VS voor het eerst in bijna tien jaar te verhogen, maar gaf ook aan dat het tarief volgend jaar slechts geleidelijk verder wordt opgevoerd.

Ruim een halfuur voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,1 procent in de plus op 17.722 punten. De brede S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2068 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won ook 1,2 procent, tot 5057 punten.

De Fed voerde de rente, die zeven jaar lang op ongeveer nul procent stond, met een kwart procentpunt op. Fed-president Janet Yellen wees daarbij op het herstel van de Amerikaanse economie en het gevaar van een te late reactie van de centrale bank. Tegelijk benadrukte ze dat de stap van de Fed niet moet worden overdreven, omdat het monetaire beleid ook na de marginale renteverhoging ondersteunend blijft voor de economie.

De renteverhoging pakte goed uit voor de aandelen van banken, die naar verwachting kunnen profiteren van de stap van de Fed. Goldman Sachs en JPMorgan Chase hoorden bij de uitblinkers in de Dow Jones met winsten van twee procent. Ook Walt Disney had een goede dag. Beleggers putten moed uit de jubelende recensies over de nieuwe potentiële kaskraker ‘Star Wars: The Force Awakens’ en zetten het aandeel van het entertainmentconcern ruim 1 procent in de plus. De olieprijs ging opnieuw stevig onderuit, door het bericht dat de olievoorraden in de VS verder zijn gegroeid. De prijs van Amerikaanse olie zakte met bijna vijf procent tot 35,66 dollar per vat.

Door
AANGERADEN