Turteltaks treft 11.000 gezinnen extra hard

© Karel Hemerijckx

Minstens 11.000 gezinnen gaan vanaf Nieuwjaar 700 euro aan Turteltaks betalen. Dat heeft Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A) becijferd. Het gaat om mensen die zich twintig à dertig jaar geleden lieten overhalen om voor accumulatieverwarming of “spaarkachels” te kiezen en daar nu een hoge prijs voor betalen.

Bart Moerman

Vandaag wordt de “Turteltaks” gestemd in het Vlaams Parlement. Door de controversiële heffing op elke stroomaansluiting gaan de meeste gezinnen 100 euro per jaar moeten betalen, maar grootverbruikers 770 euro. Hoeveel er daarvan zijn, heeft minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) tot nog toe niet bekendgemaakt.

Maar als antwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A) wist ze wel te melden dat 164.500 gezinnen elektrisch verwarmen met een apart nachttarief. Zeven procent daarvan, zo’n 11.000 dus, zullen daarvoor 770 euro per jaar betalen. Zo’n 100.000 meer dan 100 euro.

Beenders vindt de hele Turteltaks oneerlijk. Die moet dienen om een reeks subsidies aan groenestroominstallaties mee te betalen. Over vijf jaar moet die 3 miljard euro opbrengen, de helft vanuit de gezinnen, de helft vanuit de bedrijven. “Onfair”, zegt Beenders, “want de bedrijven krijgen wel 85 procent van de groenestroomcertificaten.”

De grootste slachtoffers zijn mensen met accumulatieverwarming. Het gaat om één gezin op de twintig, zegt Beenders. “Die mensen werden destijds door de overheid gestimuleerd om elektrisch te verwarmen, omdat de kerncentrales stroom produceerden waar geen afnemer voor was. Het is niet fair dat die mensen daar nu voor gestraft worden.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten