Centraal-Europese landen verwerpen Britse EU-voorstel om bewegingsvrijheid te beperken

Bron © Reuters

De Hongaarse minister van Defensie Istvan Simicsko en zijn Hongaarse collega Martin Stropnicky. Foto: AFP

Polen, Hongarije, Slovakije en Tsjechië, de vier ‘Visegrad’-landen, lieten weten niet akkoord te gaan met het Britse voorstel om de beweging van vrijheid te beknotten.

Polen, Hongarije, Slovakije en Tsjechië verklaarden donderdag op de Europese top dat de Britse vraag om de Europese wetten inzake bewegingsvrijheid te wijzigen zou leiden tot discriminatie van hun burgers.

De Britse premier en euroscepticus David Cameron probeert de voorwaarden van het Britse EU-lidmaatschap aan te passen. Hij werkt bovendien aan een Brits referendum, dat tegen het einde van 2017 zal plaatsvinden. In een van die voorwaarden wil Cameron de controle herwinnen over het aantal mensen dat naar Groot-Brittannië komt, vooral over Europese migranten die genieten van Britse uitkeringen. De premier wil in staat kunnen zijn deze EU-burgers het land uit te zetten als ze binnen de zes maanden geen werk hebben gevonden.

‘Wij steunen de Britse hervormingsvoorstellen die een modernisering van de Europese Unie omvatten, zeker wat betreft het verhogen van het concurrentievermogen en het versterken van de rol voor de nationale parlementen’, lieten de vier landen van de zogeheten ‘Visegrad-groep’ in een officiële verklaring weten.

‘Wij beschouwen de vrijheid van beweging echter als een van de fundamentele waarden van de EU, en voorstellen om die aan te passen liggen bijzonder gevoelig voor ons. Wij zullen dit discriminerende onderwerp dan ook niet steunen’, aldus de Visegrad-landen.

Europese functionarissen omschrijven de Britse eisen inzake migratie tijdens de onderhandelingen op de Europese top als ‘bijzonder problematisch’. Ze waarschuwen dat de Britten het basisverdrag van de Europese Unie negeren en zo discriminatie van EU-burgers op basis van nationaliteit in de hand werken.

Door ,,,,,
AANGERADEN