Studenten betreuren GAS-boetes voor verkeerd geparkeerde fietsen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Dat het Leuvense stadsbestuur vanaf 1 januari een GAS-boete invoert voor verkeerd geparkeerde fietsen, is niet naar de zin van de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO).

Tot nu toe moesten eigenaars van foutief gestalde fietsen een boete van vijf of tien euro betalen bij het afhalen van hun fiets. Vanaf 1 januari 2016 kan hiervoor een GAS-boete van 55 euro worden opgelegd. De boete geldt voor alle fietsen die hinderlijk en gevaarlijk gestald zijn.

LOKO is niet te spreken over de beslissing. De organisatie wijst op het gebrek aan capaciteit bij de fietsenstallingen. ‘Het is bijzonder jammer dat de stad al boetes wil geven aan foutief geplaatste fietsen zonder te wachten op de uitbreiding van het aantal fietsenstallingen, zoals bijvoorbeeld aan het station’, stellen Delphine Ramon en Bram Van Baelen, studentenvertegenwoordigers bij LOKO, in een mededeling.

De studenten vragen zich ook af waarom dit nieuw politiereglement werd goedgekeurd zonder enig overleg met hen. Aan de KU Leuven en hogescholen studeren momenteel naar schatting 55.000 studenten waarvan er velen fietsen. ‘We hebben op dit moment geen flauw idee over de manier waarop de stad Leuven dit GAS-reglement wil gaan toepassen’, aldus beide studentenvertegenwoordigers.

Het stadsbestuur bindt al langer de strijd aan met slecht gestalde fietsen. Sinds enkele jaren is het verboden om je fiets te parkeren op het Martelarenplein voor het station en op het Grote Markt, het Rector De Somerplein en het Benedenplein in het stadscentrum.

Door
AANGERADEN