4.300 Vlamingen krijgen energielening

© Jimmy Kets

De Vlaamse overheid kende dit jaar 4.300 energieleningen toe voor in totaal 27 miljoen euro. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Het budget voor de leningen om woningen energiezuiniger te maken wordt in 2016 opgetrokken naar 55 miljoen euro.

svg

De Vlaamse overheid lanceerde begin 2015 de energielening. Daarmee kunnen burgers werken financieren om de woning waarin ze wonen of die ze verhuren energiezuiniger te maken. Aanvankelijk reserveerde de Vlaamse regering een budget van 15 miljoen euro om dit jaar in totaal 3.500 leningen te verschaffen. Dat bedrag werd voor de zomer al verdubbeld tot 30 miljoen euro omdat de aanvragen vlot binnenliepen.

Met reden, zo blijkt. ‘Eind 2015 staat de teller van het aantal goedgekeurde dossiers op 4.278, waarmee 5.098 verschillende energiebesparende maatregelen genomen werden. In totaal leiden die tot een besparing van 3 miljoen euro’, zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD). Een energielening bedraagt gemiddeld 6.900 euro en leidt gemiddeld tot een jaarlijkse besparing van 675 euro.

Rente

Een derde van de leningen wordt gebruikt voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Ook dakisolatie (23 procent) en het plaatsen van een condensatieketel (16 procent) zijn in trek. Van de goedgekeurde energieleningen werd 16,7 procent toegekend aan kwetsbare gezinnen.

Met de energielening kan maximaal 10.000 euro ontleend worden. Dat bedrag moet over een periode van vijf jaar terugbetaald worden tegen een rente van twee procent. Voor bepaalde kwetsbare groepen en voor eigenaars die de woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor is de lening zelfs renteloos.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten