Geluidsfragmenten onthullen laatste gesprekken van terroristen in Verviers

© Photo News

Ongeveer een jaar na de antiterreuractie in Verviers van 15 januari 2015 zijn er geluidsfragmenten opgedoken van de laatste gesprekken tussen de terroristen Khalid Ben Larbi en Soufiane Amghar. “Morgen gaan we geschiedenis schrijven”, waren enkele van hun laatste woorden.

nadb

De geluidsfragmenten werden opgenomen op 14 januari 2015 in de Rue de la Colline 32 in Verviers. Op die locatie hielden de terroristen Khalid Ben Larbi (23) en Soufiane Amghar (26) zich schuil.

De gesprekken tussen de twee mannen laten er geen twijfel over bestaan: het duo plande aanslagen op twee politiebureaus in ons land.

Codetaal

Doordat Ben Larbi en Soufiane, die zichzelf “soldaten van God” noemen, een vermoeden hadden dat er microfoons geïnstalleerd waren in het huis, praatten ze in codetaal.

Uit de geluidsfragmenten blijkt dat de twee mannen heel gespannen waren. “De buurman en buurvrouw zijn binnengekomen en weer buitengegaan. Ik heb de deur gehoord. Zie jij het licht?”, klonk het zenuwachtig.

De terroristen hadden het ook nog over hun tijd in Syrië, ze herhaalden hun plannen voor de aanslagen en praatten over een ontsnappingsplan. “Jij, daar, als er ooit... Wanneer jij bent gegaan, trek ik aan de deur en jij opent...”, klonk het in codetaal.

“Boem-boem-boem!”

“De mannen in Verviers waren extreem nerveus”, zegt een agent van de Speciale Eenheden dinsdag in Humo. “In de dagen voor de inval zetten ze de wekker om kwart voor vijf ’s ochtends om te controleren of ze niet werden geobserveerd. Ze wisten dat we pas vanaf vijf uur ’s ochtends huiszoekingen konden doen en hielden zich klaar met hun wapen in de aanslag. Tijdens het afluisteren hoorden we de ene duidelijk tegen de andere zeggen: “Vergeet niet te laden”, waarna we het geklik van een lader hoorden.”

Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt bovendien dat de mannen in Verviers hun orders kregen van ene ‘Abou Omar', een alias voor Abdelhamid Abaaoud - de terrorist die ook een belangrijke rol speelde bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 en die bij en antiterreuractie in Saint-Denis gedood werd. Abaaoud vroeg zijn kompanen voorzichtig te zijn, regelmatig van telefoon en simkaart te veranderen, hun auto’s te controleren op afluisterapparatuur, en hun wapenarsenaal te bewaren in een box of een garage.

Er werd gepraat over wapens, granaten en kogels. De aanslagen op Charlie Hebdo en de Hyper Cacher in Parijs werden verheerlijkt. En over de politie viel één opvallend onheilspellend zinnetje: “Zodra je de flikken ziet: boem-boem-boem!”

Geschiedenis schrijven

Een bron uit het onderzoek bevestigt formeel in Humo dat er zeker een aanslag op til was. “Dat was zeker het geval. Een paar uur voor de inval hebben we de ene verdachte tegen de andere horen zeggen: “Demain, on fera l’histoire” - “Morgen gaan we geschiedenis schrijven”. Er was geen twijfel: ze zouden vrijdag toeslaan.”

De Speciale Eenheden moesten dus snel binnenvallen. Op donderdag 14 januari 2015, iets na 17 uur, kregen de terroristen bezoek van Marouane El Bali (25). Uit de opgenomen gesprekken blijkt dat de sfeer binnen niet echt hartelijk was. El Bali was gevraagd om voor wapens, valse papieren en een politiescanner te zorgen. De man had toegestemd, maar had nog altijd niks geleverd.

“Waar zijn de wapens? Wat voor wapens zijn het? Kalasjnikovs? Uzi’s?”, vroeg Amghar. Daarop reageerde El Bali alsof hij niet zoveel kent van wapens. “Wapens met een lange loop”, antwoordde hij. “En een houten greep? Een kalasjnikov heeft een houten greep”, klonk het bij Amghar. “Weet ik veel. Met een lader in het midden.”, reageerde El Bali.

Glas thee

Toen Amghar en Ben Larbi vernamen dat El Bali ook geen politiescanner had kunnen vinden, ontstond er ruzie. El Bali voelde zich duidelijk niet op z'n gemak, en toen de twee gastheren hem vroegen om te blijven eten, sloeg hij de uitnodiging af.

“Dan drink je toch een glas thee met ons.” Daarop gingen de drie in het salon zitten, dronken hun thee en keken televisie. Na enkele reacties op een nieuwsbericht over Charlie Hebdo, volgde een explosie en een verblindend licht. De Speciale Eenheden waren aan hun inval begonnen.

Daarbij kwamen Amghar en Ben Larbi om het leven. El Bali werd gearresteerd.

LEES OOK

Nu in het nieuws