Lokte e-mail van ‘de baas’ Crelan in zware fraudeval?

© Photo News

De bank Crelan is het slachtoffer geworden van zware fraude. Fraude waarvoor ze nochtans zelf voor waarschuwt. Het advies ‘Schrijf nooit zomaar geld over op basis van een e-mail’ werd waarschijnlijk ook bij Crelan in de wind geslagen, schrijft Het Nieuwsblad.

Yves Barbieux, Cedric Lagast

Geen bank die haar klanten niet op het hart drukt om bijzonder voorzichtig om te springen met e-mailberichten waarin plots gevraagd wordt om min of meer belangrijke bedragen over te schrijven of persoonlijke gegevens mee te delen. Want het zou wel eens om oplichters kunnen gaan, die proberen uw bankrekening nadien kaal te plukken. Phishing, noemt men dat.

Net van die beproefde methode is nu ook waarschijnlijk Crelan zelf het slachtoffer geworden. Maar dan op hoger niveau, waardoor de bank en verzekeraar mogelijk zo’n 70 miljoen euro kwijt is.

Hoe gaan de fraudeurs te werk?

In gerechtelijke kringen valt te horen dat de bank het slachtoffer is geworden van CEO-fraude, waarbij oplichters zich - per e-mail - voordoen als één van de grote bazen van een bedrijf om grote sommen geld te ontfutselen. Daarvoor lichten de fraudeurs eerst de volledige structuur door van het bedrijf dat ze willen oplichten. Vervolgens kraken ze het mailverkeer en geven ze zich valselijk uit voor één van de grote bazen.

In de e-mail vragen de fraudeurs namens de CEO of een andere gezaghebbende figuur binnen het bedrijf aan de financieel bediende om een bepaald bedrag over te schrijven. De betaling moet discreet gebeuren, heet het. Omdat het bedrijf zogezegd plots geconfronteerd wordt met een fiscale controle, een onverwacht tekort heeft in ene filiaal of een ander vals voorwendsel.

Daarbij wordt gevraagd om het geld naar een buitenlandse rekening te versluizen, waarna het vaak voorgoed van de radar verdwijnt.

Crelan wil niet bevestigen dat zij het slachtoffer is worden van dit mechanisme. Volgens CEO Luc Versele ‘heeft het gerecht gevraagd om niet te communiceren over de fraude’.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten