N-VA: ‘Hennart doet uitspraken die ambt onwaardig zijn’

© dhh

N-VA reageert tevreden op de beslissing van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een audit vraagt van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. De partij stoort zich al geruime tijd aan rechtbankvoorzitter Luc Hennart en vroeg eerder al aan de Hoge Raad voor de Justitie het personeelsbeleid binnen de Brusselse rechtbanken van eerste aanleg tegen het licht te houden.

‘Hennart doet politieke uitspraken die het ambt van magistraat onwaardig zijn’, verwijst N-VA onder andere naar zijn verklaringen dat het beleid van de regering tot een nieuwe affaire-Dutroux zou leiden en dat het terreurbeleid net nieuwe terroristen zou kweken. ‘Te meer omdat de gedragscode voor magistraten voorschrijft dat magistraten zich politiek terughoudend moeten opstellen.’

Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) stelt dat er op vlak van het personeelsbeleid al langer problemen zijn bij de Brusselse rechtbanken van eerste aanleg. Ze verwijst daarbij naar de overheveling van zeven griffiers van de Nederlandstalige rechtbank naar de Franstalige rechtbank, die in mei vorig jaar plaatsvond. Het Kamerlid vroeg de Hoge Raad voor de Justitie toen die transfer te onderzoeken. Ze kreeg deze week naar eigen zeggen te horen dat een commissie werd samengesteld, die in februari hoopt te landen en een besluit te nemen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten