Het joodse meisje dat de hand van Hitler schudde

Bron © BBC

Foto: Photo News

Hanni Begg leefde in Berlijn met haar joodse familie toen Hitler aan de macht kwam. De 86-jarige Begg deed haar hallucinante verhaal aan BBC.

‘Mijn vader zei altijd dat we niet in de leugens van Mein Kampf moesten geloven’, zegt Begg, die in de Duitse hoofdstad woonde toen haar moeder in 1939 stierf. Het was ook haar vader die haar vertelde dat ze nooit moest luisteren naar de Gestapo wanneer die vroeg om haar koffer te maken om het huis te verlaten. ‘Wij gaan niet naar een kamp, wij nemen een cyanidepil en sterven samen’, zei hij tegen zijn dochter.

Maar van dat plan bleek later niets van in huis te komen. Toen de Gestapo onverwacht voor de deur van hun flat stond in 1943, waren noch de veertienjarige Hanni noch haar vader thuis. Haar jongere broer Max en haar zus Ruth hadden niet zoveel geluk. Zij spendeerden de rest van hun korte leven in het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau. ‘Ik huilde, maar na een tijd gaf ik het plaats’, aldus de 86-jarige Hanni.

Handen schudden

De joodse tiener zag haar vader jarenlang niet meer en kon ook niet meer terugkeren naar haar flat. Vrienden en buren gaven haar onderdak en een schuilnaam. Een deel van haar dubbelleven impliceerde dat ze ook naar school moest. En daar ontmoette ze onverwacht de man die haar broer en zus naar een concentratiekamp had gestuurd: Hitler.

‘Hij kwam langs in mijn school en ik zat op de voorste rij. Ik was de enige joodse daar, maar mijn uiterlijk verraadde dat niet. Hij werd omringd door lijfwachten. Heel even, voor twee seconden, schudde hij mijn hand. Daarna voelde ik me beschaamd dat ik het had gedaan, maar ik wist dat ik geen keuze had.’

Lees het hele verhaal van Hanni Begg op de website van BBC.

Door svg
AANGERADEN