Ban Ki-moon verdedigt uitspraken over Israël

© AP

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon verdedigt maandag in een opiniestuk in de New York Times zijn uitspraken over het Israëlisch-Palestijnse conflict, die veel stof hebben doen opwaaien in Israël. Volgens hem haalde hij enkel maar de waarheid aan, en werden zijn woorden zo verdraaid dat ze geweld rechtvaardigen.

rdc

De secretaris-generaal zei dinsdag voor de VN-Veiligheidsraad dat het gedrag van Israël tegenover de Palestijnen een ‘incubator is voor haat en extremisme’. Hij zei dat de bouw van woningen in de nederzettingen en de vernietiging van Palestijnse huizen ‘provocatieve daden’ zijn en verwittigde dat dergelijke zaken tot meer vijandigheid leiden en verhinderen dat er een politieke oplossing komt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde daarop dat dergelijke uitspraken terrorisme aanwakkeren.

Maandag schrijft de VN-topman dat hij tijdens zijn speech enkel maar een simpele waarheid aanhaalde. ‘De geschiedenis bewijst dat mensen zich altijd zullen verzetten tegen een bezetting.’ Volgens hem leidden de reacties op zijn uitspraken enkel maar tot meer polarisatie.

‘Sommigen willen schieten op de boodschapper, mijn woorden zo draaien dat ze een misplaatste rechtvaardiging worden van geweld’, schrijft Ban Ki-moon. ‘De aanvallen door de Palestijnen tegen Israëlische burgers zijn verwerpelijk, maar dat geldt ook voor het aanzetten tot geweld en de verheerlijking van moordenaars, klinkt het. Niets praat terrorisme goed.’

De secretaris-generaal legt nog uit dat zijn uitspraken voor de VN-raad bedoeld waren als een waarschuwing dat de frustraties bij de Palestijnen groeien door een conflict dat al 50 jaar aan de gang is. Enkel veiligheidsmaatregelen zullen het geweld volgens hem niet stoppen. ‘De Israëliërs, Palestijnen en de internationale gemeenschap moeten begrijpen dat de status quo onhoudbaar is.’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten