Radiopresentator schuldig aan verkrachting, maar krijgt opschorting van straf

© Marc Herremans

De Gentse radiopresentator die ervan beschuldigd werd dat hij tijdens de uitzending een vrouw zou hebben verkracht, heeft de gunst van opschorting gekregen. Dat betekent dat hij schuldig is bevonden, maar geen straf krijgt. “De zaak past in een specifieke context”, oordeelde de rechter.

sln, sdv

“Het was wel degelijk een verkrachting”, klonk het in het vonnis van rechtbankvoorzitter Hans De Waele. “U hebt de grenzen niet gerespecteerd. U penetreerde het slachtoffer. Maar het gaat niet om een brutale verkrachting. De zaak past in een specifieke context. Een vriendschapsrelatie waar twee personen een verschillend beeld van hadden. Het beeld van de beklaagde stemde niet overeen met de realiteit.”

“U heeft verkeerd gehandeld”, richtte de rechter zich tot de beschuldigde. “Maar de rechtbank houdt rekening met die omstandigheden. De rechtbank wil uw verdere leven niet hypothekeren. U hebt ook blijk gegeven van spijt, en er is schuldinzicht.”

“Opbouw van seksuele spanning”

“De rechtbank benadrukt dat de beklaagde niet kan beschouwd worden als een persoon die voorafgaandelijk de intentie had om het slachtoffer in de val te lokken en te verkrachten. Veeleer is er sprake van een persoon die op een bepaald ogenblik opgewonden raakte bij de opbouw van seksuele spanning, die de signalen van de burgerlijke partij verkeerd interpreteerde, die de controle verloor en die op een bepaald ogenblik seksuele handelingen stelde vanuit zijn eigen beeld van de realiteit waarbij hij geen aandacht meer had voor de duidelijke grenzen getrokken door de burgerlijke partij”, motiveerde .

De man kreeg opschorting van straf voor drie jaar.

“Signalen verkeerd geïnterpreteerd”

De feiten dateren van eind 2014. Slachtoffer en dader hadden elkaar op het festival Gent Jazz leren kennen en hadden af en toe gechat met elkaar. Ze spraken af in de studio en kusten. Dat was voor de dj niet genoeg. Hoewel de vrouw zei “als je nu niet stopt, sla ik je”, kwam het tot penetratie. Pas na een volgende ‘neen’ kwam de dj tot zijn zinnen.

“Hij heeft signalen verkeerd geïnterpreteerd”, had zijn advocaat gepleit. De raadsman had ook de gunst van opschorting gevraagd. “Hij is niet iemand die in een donker steegje vrouwen aanvalt.”

Het parket had 18 maanden cel gevorderd, waarvan 12 maanden gekoppeld aan probatie-uitstel.

Nu in het nieuws