BNP Paribas betaalt België 300 miljoen euro uit

Foto: REUTERS

De Franse bank BNP Paribas heeft een sterk jaar als de rug. De uitkering van de winst aan de aandeelhouders wordt dan ook verhoogd. Als aandeelhouder levert dat de Belgische staat in totaal bijna 300 miljoen euro op, zo’n 100 miljoen euro meer dan vorig jaar.

De winst van de bank steeg van 157 miljoen euro in 2014 naar 6,7 miljard euro in 2015. 2014 gaf wel een vertekend beeld omdat de bank toen een megaboete van 6,6 miljard euro in de VS moest betalen.

De Belgische overheid heeft door de redding van Fortis tijdens de kredietcrisis een belang in BNP Paribas verworven. Momenteel heeft ons land nog steeds 10,3 procent van het bedrijf in handen, of zoen 128 miljoen aandelen. Met een dividend van 2,31 euro per aandeel incasseert de Belgische staat dus zo’n 296 miljoen euro. Dat is ruim 100 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Slecht slotkwartaal

Het jaar eindigde wel met een tegenvaller. De winst halveerde tot 665 miljoen euro, wat het gevolg is van afschrijvingen in Italië

Besparingen

De Franse bank kondigt ook een reorganisatie aan bij haar afdeling investment banking. Er zal voor zo’n 20 miljard aan risicogewogen activa, of 10,3 procent van het totaal, worden afgebouwd. Tegelijk zal er meer worden ingezet op activiteiten die minder kapitaal vergen, zoals cash management. Dit moet tegen 2019 1 miljard euro besparingen opleveren.

Door
AANGERADEN
Meest recent