Fagron heeft 220 miljoen euro nodig

Marc Coucke is een van de grote aandeelhouders van Fagron Foto: Photo News

Het geplaagd farmabedrijf Fagron is op zoek naar 220 miljoen euro aan vers geld. De specialist in apothekersbereidingen kijkt daarvoor na een rampjaar naar een aantal verschillende grote investeerders, en de kleine belegger op de beurs.

Dat meldt het voormalige Arseus in de marge van de publicatie van de jaarresultaten over 2015. De omzet steeg weliswaar met 5,8 procent tot 473 miljoen euro. Maar door een forse afschrijving van 225 miljoen euro op de Amerikaanse activiteiten is er onder de streep een verlies van 202 miljoen euro.

Fagron zit al het hele jaar in de problemen. Door een reeks overnames in de VS zit het bedrijf met een forse schuldenberg opgezadeld. De beurskoers ging daardoor omlaag, en investeerders als Marc Coucke moesten het bedrijf ter hulp schieten. Het plan om het bedrijf in de verkoop te plaatsen ketste af, bij gebrek aan overnemer.

Dat er een nieuwe kapitaalinjectie nodig was, was al langer duidelijk, maar nu is dus ook de omvang bekend. Fagron zegt al vergevorderde gesprekken te voeren met een aantal partijen, maar geeft niet precies aan met wie. In tweede instantie is het ook de bedoeling dat er nieuwe, op de beurs verhandelde aandelen worden uitgegeven. Die twee operaties moeten samen dus 220 miljoen euro opleveren.

Geen dividend

Voor de aandeelhouders zal het niet als een verrassing komen, maar na het rampjaar 2015 beslist Fagron om geen dividend uit te keren. Dat moet de financiële situatie van het bedrijf versterken, zo klinkt het.

Door