Speculoos blijft goudmijn voor Lotus

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Lotus Bakeries heeft er een goed 2015 opzitten. De duidelijke groei van het voorbije jaar is vooral te danken aan de internationaal toenemende populariteit van speculoos en speculoospasta. De vraag is zo groot dat er zelfs een eerste fabriek in de Verenigde Staten komt.

De omzet ging 18 procent hoger, de nettowinst 24 procent. De producent van speculoos, koekjes en wafels trekt daarom het dividend met 1,8 euro (+14,5 procent) op tot 14,2 euro bruto, zo deelde het bedrijf uit Lembeke vrijdag voorbeurs mee. In de Verenigde Staten zal het bedrijf een nieuwe productievestiging neerpoten.

De omzet zwol 18,3 procent aan tot 411,6 miljoen euro. Het merendeel (13,3 pct) dankte het bedrijf aan interne groei. ‘Voornamelijk de internationale groei van Lotus speculoos en speculoospasta, de groei van Lotus Dinosaurus en Lotus wafels waren belangrijk’, klinkt het in het persbericht.

Dinosaurus

Zo werd bijvoorbeeld de distributie van speculoos vorig jaar uitgebreid in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Dinosaurus-koekjes kenden dan weer groei dankzij een nieuwe variant, de in koekjesland gekende formule met twee koekjes en daartussen een laagje chocolade of vanille.

Het bedrijf spreekt van een recordjaar qua interne groei en productievolumes van Lotus speculoos en speculoospasta en Lotus Dinosaurus.

Uitbreiding buiten Europa

Het bedrijf investeerde in 2015 zowat 16 miljoen euro, voornamelijk in capaciteitsuitbreiding. ‘Zowel de wafelfabriek te Courcelles, als de speculoosfabriek te Lembeke zullen elk worden uitgebreid met twee nieuwe productielijnen die operationeel zullen zijn in 2016/2017.’

Omdat de volumes in de VS sterk blijven groeien, investeert het bedrijf ook in een nieuwe speculoosfabriek in de VS. ‘In een eerstvolgende fase zal de exacte locatie bepaald worden. Op basis van de huidige planning zou de fabriek in 2019 operationeel moeten zijn.’

Het wordt de eerste fabriek buiten Europa: nu bakt het bedrijf reeds in België, Nederland, Frankrijk en Zweden.

Investeringen

Zoals gekend, wordt de wafelfabriek van Meise die vorig jaar in de vlammen opging, niet heropgebouwd. De productie wordt dit jaar volledig geïntegreerd in Courcelles, nabij Charleroi, waar twee nieuwe lijnen komen.

Voorts meldt de koekjesbakker dat er vorig jaar sterk geïnvesteerd werd in ‘natural foods’, een gezondere variant van de koekjesproducten. Zo werd eind vorig jaar bijvoorbeeld de overname van Urban Fresh Foods aangekondigd.

CEO Jan Boone besluit dat 2015 een ‘heel bijzonder jaar’ was met ‘zeer veel hoogtepunten’.

Door
TOP 10 MEEST GELEZEN