SP.A: ‘Praktijk van Accent Jobs doet denken aan schijnverkiezingen in autoritaire regimes’

Bron © BELGA

Kamerfractieleidster Meryame Kitir (SP.A). Foto: BELGA

De SP.A noemt de poging van Accent Jobs om sociale verkiezingen uit de weg te gaan een vorm van ‘sabotage’. ‘Wat hier gebeurt, doet denken aan autoritaire regimes in sommige landen waar schijnverkiezingen worden georganiseerd’, zegt kamerfractieleidster Meryame Kitir.

De oproep van uitzendbedrijf Accent Jobs aan zijn personeel om niet deel te nemen aan de sociale verkiezingen zorgt ook in politieke kringen voor opschudding. Oppositiepartij SP.A is er niet over te spreken en wil sancties.

'Wat hier gebeurt, doet denken aan autoritaire regimes in sommige landen waar schijnverkiezingen worden georganiseerd, maar kandidaten en kiezers onder druk worden gezet met omkoping en chantage om de verkiezingen te saboteren', zegt Meryame Kitir.

Sabotage

'Alle rechten van de werknemers gaan op de schop om de winsten van het bedrijf te vrijwaren. Dit is moreel zeer laakbaar', zegt Kitir, die eraan toevoegt dat het bedrijf tot twaalf keer tot beste werkgever van het jaar werd verkozen. Volgens haar gaat het minstens om een impliciete sabotage van het grondrecht op sociaal overleg in de ondernemingen.

'Als we de werkgevers vragen om inspanningen te leveren in het kader van werkbaar werk, dan is dat taboe. Nu blijkt dat een extra dag verlof in ruil voor het loslaten van sociale verkiezingen plots geen probleem', aldus nog Kitir.

De Vlaamse socialisten gaan een voorstel indienen om dergelijke vormen van 'sabotage' van de sociale verkiezingen gemakkelijker te sanctioneren.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) veroordeelt de praktijk en heeft de economische inspectie de opdracht gegeven de zaak te onderzoeken.

Door
AANGERADEN
Meest recent