Ageas boekt winst na verdwijnen Fortis-verlies

Bron © BELGA

Ceo Bart De Smet. Foto: BELGA

Verzekeringsgroep Ageas heeft in 2015 een nettowinst behaald van 770 miljoen euro, tegenover 476 miljoen euro een jaar eerder (+62%). Dat is vooral te danken aan de portefeuille met het Fortis-verleden, waar de verliezen van 2014 verdwenen.

De winst bij de verzekeringsactiviteiten steeg licht, met 18 miljoen euro tot 755 miljoen euro.

In de ‘algemene rekening’, waarin Ageas het verleden van de gekapseisde voorganger Fortis parkeerde, is er zowat 15 miljoen euro winst tegenover ongeveer 261 miljoen euro verlies twaalf maanden eerder. De verbetering is te danken aan waardeverschillen en omdat er in 2014 nog een voorziening voor juridische kosten van 130 miljoen euro was.

Met de winstcijfers presteerde Ageas net onder de analistenverwachtingen. Het premie-inkomen van de groep steeg 16 procent naar 29,8 miljard euro; 9 procent groei komt hier op het conto van wisselkoerseffecten.

Dividend opgetrokken

‘2015 was een zeer goed jaar voor de groep, vooral dankzij uitstekende resultaten van onze nevenactiviteiten in Azië en solide prestaties in België. Dit resultaat werd behaald tegen een achtergrond van volatiele Aziatische en Europese aandelenmarkten (...)’, aldus ceo Bart De Smet in het persbericht.

De nettowinst in België, waar Ageas 75 procent in handen heeft van marktleider AG Insurance, daalde 2 procent tot 383,7 miljoen euro. In groeipool Azië is er 58 procent stijging tot zowat 272 miljoen euro.

Ageas trekt het dividend 6,5 procent op tot 1,65 euro bruto per aandeel.

Door
AANGERADEN