Sleurs: ‘Geen uitkeringsafhankelijkheid creëren’

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Elke Sleurs (N-VA) waarschuwt voor ‘uitkeringsafhankelijkheid’ na het onderzoek van Decenniumdoelen 2007. Voor haar zijn jobs de beste manier om armoede te bestrijden.

Decenniumdoelen 2017 berekende de impact van de regeringsmaatregelen op de armste gezinnen. Zij krijgt tot 528 euro per jaar minder. De armoedebestrijdingsorganisatie vreest dat armoede zo structureel zal toenemen.

Focussen op jobs betekent niet dat mensen in armoede in de steek gelaten worden, reageert Sleurs. Ze wijst op de verhoging van het leefloon, dit jaar en vorig jaar, met telkens 2 procent als onderdeel van de taxshift. ‘En het zal niet de laatste verhoging zijn’, klinkt het.

In het regeerakkoord staat dat de leeflonen opgetrokken zullen worden tot de Europese armoedegrens, en Sleurs herhaalt die ambitie. Decenniumdoelen 2017 is er niet van overtuigd dat de regering die ambitie zal kunnen inlossen.

Erfenis

Wat volgens Sleurs ook meespeelt, is de erfenis van het verleden. ‘Het dinsdag voorgestelde onderzoek van het Planbureau wijst erop dat in 2014 het risico op armoede en sociale uitsluiting zich op een recordhoogte bevond’, zegt Sleurs.

De kritiek van het samenwerkingsplatform dat de indexsprong er mee toe bijdraagt dat arme gezinnen niet uit de armoede geraken, wuift Sleurs weg. ‘Die indexsprong was nodig om de loonkostenhandicap onder controle te krijgen, en heeft zo voor de broodnodige jobcreatie gezorgd.’

De federale regering voert een herstelbeleid, waardoor iedereen er structureel op vooruit gaat, betoogt Sleurs.

Door
AANGERADEN