‘Burundi wil 2.000 gevangenen vrijlaten’

© REUTERS

De Burundese president heeft zich dinsdag bereid verklaard om een ‘inclusieve dialoog’ te voeren met de oppositie. Dat zegt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties dinsdag in de hoofdstad Bujumbura. Het land zou ook bereid zijn om tussen tot 2.000 gevangenen vrij te laten.

rdc

Burundi wordt al sinds april vorig jaar verscheurd door een politieke crisis. Om tot een oplossing te komen, heeft de Burundese president Pierre Nkurunziza zich bereid verklaard om een ‘inclusieve, politieke dialoog’ te voeren met de oppositie. Volgens VN-baas Ban Ki-moon zijn ook de leiders van de oppositie daarmee akkoord.

De gesprekken tussen de ‘hoogste autoriteiten van de Burundese republiek alsook met de andere Burundese partijen’ zullen gevoerd worden onder toezicht van een delegatie van de Afrikaanse Unie (AU), onder leiding van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma.

Ban Ki-moon zei ook dat de Burundese regering ermee akkoord gegaan is om 1.200 van ’s lands gevangenen vrij te laten. Op de Twitter-account van het presidentschap klonk het zelfs dat er 2.000 gevangenen zouden worden vrijgelaten.

De Verenigde Naties waarschuwden er eerder al voor dat de maandenlange instabiliteit in het land zou zorgen voor een ‘afglijden naar een grote crisis’ en een burgeroorlog. Dat Burundi bovendien de doodstraf wil herinvoeren, is geen beslissing die de angst en de terreur in het Centraal-Afrikaanse land snel zal doen afnemen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten