“Vlaming bouwt dubbel zo energiezuinig als tien jaar geleden”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Het gemiddelde energiepeil van een nieuwbouwwoning is sinds 2006 gehalveerd, onder impuls van de energieprestatieregelgeving. Dat heeft Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom donderdag bekendgemaakt op de bouw- en verbouwbeurs Batibouw.

De energiezuinigheid van een woning wordt uitgedrukt in het E-peil. In 2006 bedroeg het E-peil van een nieuwe eengezinswoning nog E84. In het kader van de stelselmatig verstrengde normen daalde dat gemiddelde E-peil naar E43 in 2014 (de laatst beschikbare gegevens), een halvering dus.

Dat betekent dat nieuwbouwwoningen in 2014 gemiddeld al beter deden dan de energienorm die pas sinds begin dit jaar geldt (met name E50).

“Het aanscherpen van de normen werkt”, stelde Vlaams minister Turtelboom. “De Vlaming heeft zelfs meer ambitie dan de wettelijk vastgelegde eisen.”

De komende jaren wordt de energienorm verder verstrengd, om in 2021 E30 te bereiken, of “bijna-energieneutraal bouwen”. Turtelboom wees er donderdag op dat in 2014 meer dan een vijfde van de nieuwbouwwoningen al beantwoordde aan die norm.

AANGERADEN