Voorpost protesteert aan vluchtelingenponton

Gent - Enkele tientallen actievoerders van Voorpost verzamelden zaterdagvoormiddag aan de Rigakaai voor een protestactie tegen het vluchtelingenponton Reno. Op hetzelfde moment was ook het geplande bezoekmoment aan de gang. De politie was ter plaatste en moest slechts eenmalig ingrijpen bij wat heen-en-weer geroep.

De actievoerders van Voorpost verzamelden rond 10.30 uur op de parkeerplaats van meubelzaak Weba in de Vliegtuiglaan. Vervolgens gingen ze in groep richting de Rigakaai. Daar werden ze opgewacht door een tiental agenten, deels in burger. Die waren ook ter plaatste om het bezoekmoment zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Iedereen die zich had ingeschreven moest zich melden aan een opgesteld 'checkpoint'. De actievoerders van Voorpost werd uiteraard gevraagd om op afstand van de boot te blijven. Ze ontvouwden enkele spandoeken en scandeerden verschillende leuzen. Buiten een klein incidentje met een bezoeker die de protestactie niet kon smaken, verliep de actie rustig. Een uurtje na de start van de actie was ze opnieuw voorbij.

"Er komen nog acties"

Voorpost zegt nog tal van acties te plannen tegen de komst van het ponton Reno en de vluchtelingen. De politie zal de site de komende weken dan ook van heel nabij volgen.

Kon u niet aanwezig zijn op het bezoekmoment? Onze reporter trok vrijdag al naar het ponton en maakte onder andere volgend filmpje.

Door Matthias Colpaert
AANGERADEN