Vraag naar nieuwe woonleningen neemt af

Bron © BELGA

Foto: Photo News

In januari zijn een kwart minder hypothecaire kredieten aangevraagd dan in januari vorig jaar. De daling is vooral voelbaar bij het aantal renovatiekredieten, en de herfinancieringen.

Dat blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Er werden vooral minder renovatiekredieten aangevraagd, terwijl de kredieten voor de aankoop van een woning en de bouwkredieten status quo bleven of licht stegen.

In de eerste plaats verwijst BVK naar de daling van de renovatiekredieten, een gevolg van nieuwe, strengere regels voor een lager btw-tarief. Een woning moet nu minstens 10 in plaats van 5 jaar oud zijn om een verlaagd btw-tarief van 6 procent te krijgen bij renovatie.

Ten tweede waren er in januari ook minder aanvragen voor een herfinanciering van de lening. De massale herfinancieringsgolf van de laatste twee jaar lijkt op zijn einde te lopen, al zijn de cijfers nog altijd hoog. Bovendien zou het kunnen dat door de verdere rentedalingen in februari er een nieuwe herfinancieringsgolf zit aan te komen.

Volgens secretaris-generaal Ivo Van Bulck van BVK is de vastgoedmarkt in België nog steeds ‘vrij stabiel’, en wordt er voldoende gekocht en verkocht. ‘Het zijn goede, normale cijfers’, besluit hij.

Door
AANGERADEN