Vlaams trio mag onderzoek naar Dieselgate leiden

Bron © BELGA/eigen berichtgeving

Foto: BELGA

Europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) is zoals verwacht verkozen tot voorzitter van de onderzoekscommissie naar Dieselgate, het schandaal met de sjoemelsoftware door Volkswagen. Met Ivo Belet (CD&V) en Mark Demesmaeker (N-VA) als vicevoorzitters kleurt het presidium helemaal Belgisch.

Het compromis kwam maandagavond al uit de bus. Op de openingszitting van de onderzoekscommissie is Van Brempt vanmorgen officieel verkozen tot voorzitter. Even later mochten ook Belet en Demesmaeker aanschuiven als vicevoorzitters. ‘Het lijkt hier het Vlaamse parlement wel’, grapte Belet. ‘Maar dan toch niet de natuurlijke coalitie’, vulde Van Brempt lachend aan.

Heksenjacht

Zowel christendemocraten (EVP) als socialisten (S&D) eisten de jongste weken het voorzitterschap op. Van Brempt genoot de steun van onder meer groenen en liberalen. Die vonden dat de Europese Volkspartij te veel aanleunt bij de autolobby.

De EVP besloot uiteindelijk om geen bezwaar aan te tekenen tegen de aanstelling van Van Brempt. ‘Maar ik wil hier glashelder stellen dat de EVP alles zal doen om te voorkomen dat deze commissie een heksenjacht op de industrie ontketent’, zo verzekerde de Let Krisjanis Karins.

Boerenbedrog

De 45 leden van die commissie krijgen een jaar de tijd om na te gaan hoe het mogelijk was dat de Europese Commissie en de lidstaten niets in de gaten hadden over het misbruik – het schandaal werd ontdekt in de VS.

‘De Europese Unie gaat er prat op dat ze beschikt over ambitieuze wetgeving die de burgers moet beschermen, maar als die in de praktijk niet wordt toegepast, is zo’n wetgeving eigenlijk boerenbedrog. Het heeft geen zin om strenge normen te hebben, als in werkelijkheid auto’s vier tot zeven keer meer uitstoten dan toegelaten is’, zo duidde Van Brempt de inzet van de commissie.

Door
AANGERADEN