Audi mikt op nieuw record

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Duitse luxewagenbouwer Audi heeft vorig jaar nieuwe verkoop- en omzetrecords geboekt en wil die groei in 2016 voortzetten. Dat levert de werknemers van Audi Brussels opnieuw een bonus op. De Belgen behoren overigens tot de grootste Audi-kopers.

Dat heeft Audi-topman Rupert Stadler donderdag gezegd tijdens de voorstelling van de jaarcijfers in Ingolstadt.De Volkswagen-dochter doorbrak vorig jaar de kaap van de 1,8 miljoen verkochte voertuigen, een stijging met 3,6 procent tegenover 2014. De omzet kwam uit op een recordniveau van 58,4 miljard euro. De operationele winst bedroeg 4,8 miljard euro, de operationele winst voor uitzonderlijke elementen 5,1 miljard euro, of een gelijkaardig niveau als het voorgaande jaar. De operationele winstmarge kwam uit op 8,8 procent, binnen de doelstelling van 8 tot 10 procent.

Audi plant voor 2016 ruim twintig nieuwe of herziene modellen. De autobouwer wil dit jaar meer dan 3 miljard euro investeren en verder inzetten op elektrificatie en digitalisering. De focus van de investeringen zal liggen op technische innovatie en nieuwe modellen. Daarnaast wil Audi zijn wereldwijde productiestructuren uitbreiden. Alle investeringen zullen gefinancierd worden met de cash flow van het bedrijf.

Vorst

Audi heeft een productiesite in Vorst, waar de A1 en afgeleide varianten gebouwd worden. De fabriek kreeg recentelijk de bouw van een elektrische SUV toegezegd als opvolger voor de A1. Audi Brussels stelt ruim 2.500 mensen tewerk en bouwde vorig jaar zowat 116.250 wagens. De werknemers krijgen omwille van de winstcijfers een bonus van in totaal 3.439 euro. Het gaat om een deelname in de winst van het bedrijf (’Mitarbeitererfolgsbeteiligung’) van 820 euro bruto en een bonus van 2.619 euro bruto verbonden aan de resultaten van de Brusselse fabriek. Voor 2014 ontvingen de Brusselse werknemers vorig jaar een bonus van in totaal 3.574 euro bruto.

De Duitse werknemers mogen voor 2015 rekenen op een gemiddelde bonus van 5.420 euro, waar dat een jaar eerder voor hen 6.540 euro was. De bonussen van de Belgische werknemers mogen evenwel niet zomaar vergeleken worden met die van de Duitse, wegens de verschillende loon- en belasting

België

Hoewel België geen groot land is, was het vorig jaar wel opnieuw de op acht na grootste markt ter wereld voor de Duitse luxewagenbouwer Audi. In 2015 werden 32.007 nieuwe Audi’s aan Belgische klanten geleverd, een stijging met 0,7 procent ten opzichte van 2014.

Audi is actief in meer dan honderd landen wereldwijd. De grootste markt was vorig jaar opnieuw China, met 570.889 leveringen van nieuwe wagens (-1,4 procent), gevolgd door respectievelijk Duitsland (270.063, +5,7 procent) en de Verenigde Staten (202.202, +11,1 procent).

Door
AANGERADEN
Meest recent