UCI eist zware straffen na motortje in fiets

UCI eist levenslange schorsing en 50.000 euro boete voor Femke Van den Driessche

© vrt

Veldrijdster Femke Van den Driessche kijkt aan tegen een levenslange schorsing nadat in haar fiets een motortje werd ­gevonden. De procureur eist ook een schadevergoeding van om en bij 50.000 euro. Een ongezien zware eis. Volgende week moet Femke (19) in het Zwitserse Aigle bij de Internationale Wielerbond (UCI) proberen te redden wat er te redden valt. “We willen een eerlijke kans, geen schijnproces”, zegt haar advocaat.

Pieter Huyberechts

De ­ouders van Femke zeiden gisteren geen aanstoot meer te nemen aan wat er allemaal over hun dochter gezegd wordt. En dat ze zich willen en zullen verantwoorden, “weliswaar met een bang hartje”. De procureur eist immers een levenslange schorsing. Geen twee jaar, zoals gebruikelijk bij ‘normale’ dopingzaken, of de maximaal voorziene vier jaar, maar onverbiddelijk levenslang. Het lijkt er sterk op dat de UCI een voorbeeld wil stellen. Bovendien riskeert ze een megaboete van om en bij 50.000 euro.

“Heel zware vordering”

“We hadden verwacht dat de eis meer zou zijn dan de minimale eis van zes maanden schorsing. Maar levenslang is wel heel extreem”, reageert haar advocaat Kristof De Saedeleer. Hij en Johnny Maeschalck trekken volgende week samen naar Zwitserland om haar te verdedigen. “Wetende dat je voor epo maximaal vier jaar schorsing kan krijgen, is dit toch een heel zware vordering. Zeker voor een eerste inbreuk.” Een resem mensen uit haar entourage zullen ook moeten getuigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten